Ősszel is biztonságosan

2021. 10. 13., sze - 11:27
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság óva inti a közlekedőket az időjárási viszonyok megváltozásával kapcsolatban.

Bár a nappali hőmérséklet még a nyári hónapokat idézheti, de az éjszakák már hűvösek, és reggel gyakran 10 °C fok alá süllyed a hőmérséklet, valamint a lehulló falevelek előre jelzik az ősz beköszöntét. Az őszi hónapokban közlekedőknek - legyenek azok akár gyalogosok, akár járművezetők - a kedvezőtlen időjáráson kívül a látási viszonyok megváltozására is fel kell készülniük.

A hajnali és késő délutáni órákban gyalogosan és kerékpárral közlekedőknek a saját biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt szolgálják a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon, és természetesen a kerékpáron. Ezeknek főként a zebrákon történő átkelésnél, és az útpadkán történő haladás alkalmával lehet nagy jelentőségük! Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, és ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.

A közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ezért fontos, hogy mérsékelt sebességgel és körültekintően közlekedjenek, valamint a gépjármű világítóberendezései is megfelelően működjenek, és ne legyenek szennyezettek! Célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű teljes műszaki átvizsgálását.

A hideg őszi reggelek gyakori velejárója a köd, amelyben a járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolabbinak látszanak, ezért a közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alul becsülik. Ha ködben vezetnek, lassítsanak és hagyjanak kellő követési távolságot az Önök előtt haladó jármű mögött! A lehullott levelek is csúszósakká válhatnak, ezért fontos falevelekkel borított útszakaszokon mindig óvatosan haladjanak át. Időben gondoskodjanak a gumiabroncsok cseréjéről!

A reggelente tapasztalható hideg, párás levegő miatt bepárásodott szélvédőt, visszapillantó tükröt elindulás előtt tisztítsák meg!

Nagyon fontos, hogy a gépjármű világítóberendezései megfelelően működjenek. Az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő világítás, ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék.

Az ősz és a megváltozott időjárási viszonyok tehát más vezetési stílust igényelnek. Kérjük a járművezetőket, hogy lassabban, körültekintőbben közlekedjenek! Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó, gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén közlekedő gyalogosokra!

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmentes közlekedést kíván!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rongálás miatt keressük

A kiskunhalasi rendőrök a lakosság segítségét kérik egy bűncselekmény feltételezett elkövetőjének megtalálása érdekében.

 

Baleset az M1-es autópályán

A főváros felé vezető oldalon, Mány térségében a rendőrök teljes szélességében lezárták az autópályát.

 

Egy nap, négy elfogás, két előállítás

A Szekszárdi Rendőrkapitányság és több bíróság is körözte az elfogott férfiakat, két fiatal lány pedig a gyermekotthonból tűnt el, ezért keresték őket.