Hurrá nyaralunk - vakáció

2018. 06. 17., v - 08:47
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőrfőkapitányság ajánlásai a nyári szünidő gondtalan eltöltéséhez.

Néhány napja megszólalt az utolsó csengő, elkezdődött a diákok által annyira várt vakáció. A hosszú hónapok óta tartó bezártság után – letudva az év végi dolgozatok feszültségeit – gyermekek sokasága élvezi a szabadságot.

Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette ez a korosztály sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartja be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válhatnak.

 

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek a fiatalokra.  

Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a nyári időszak alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan a vízi tragédiáké is.

 

Szeretnénk segíteni abban, hogy biztonságosan, békésen teljen el a következő tíz hét, ezért kérjük, fogadják meg tanácsainkat:

Elsősorban a felnőttek mondják el a gyerekeknek, miként kell szabályosan közlekedni. A leggyakoribb oka a tragédiáknak, a rohanás, a körültekintés nélkül – esetenként álló jármű takarásából - úttestre lépés, valamint a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás.

Beszéljék át velük a gyalogosközlekedés alapszabályait – például hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelépnek az úttestre. Segíthet ebben a szakemberek által megfogalmazott versike. A biztonságos kerékpározáshoz is át kell ismételni az alapokat, csakúgy mint a fürdőzés szabályait.  

 

Sok gyermek marad egyedül, vagy testvérével otthon, amíg a szülők dolgoznak. Elengedhetetlen, hogy a diákok ismerjék az alapvető, írott és íratlan bűnmegelőzéssel kapcsolatos szabályokat, ajánlásokat. Hívják fel a figyelmüket, hogy semmiképp se engedjenek be idegent otthonukba, hogy ne álljanak szóba ismeretlenekkel és tudják használni a 112-es segélyhívószámot. Tanácsainkról itt bővebben olvashatnak.

 

Kedves anyukák, apukák működjenek együtt velünk a gyermekeik biztonsága érdekében. Fenti tanácsainkkal ne ijesszék meg gyermekeiket, inkább készítsék fel a váratlan szituációkra, a veszélyekre. Tanítsák meg őket önállóan felismerni a helyzetet és dönteni, szükség esetén segítséget hívni!

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

A tetőn keresztül jutott be

A kisbéri nyomozók őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint egy helyi sörözőből szeszes italokat lopott.

 

Egy határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.