A láthatóság életet menthet - videóval

2014. 11. 11., k - 15:51
Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Komárom-Esztergom megyében a megváltozott látási és útviszonyokra figyelmeztetik a rendőrök a járművezetőket.

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a következő hetekben Komárom-Esztergom megyében. Az egyenruhások segítő, balesetmegelőző szándékkal állítják meg a járműveket. Ellenőrzik, hogy a kerékpárok fel vannak-e szerelve valamennyi kötelező tartozékkal, vezetőjüknek van-e láthatósági mellénye. A személy-, illetve haszongépjárművek, valamint a motorkerékpárok esetében azok világítását, a vezetői engedélyben szereplő szemüveg viselését, illetve a kiegészítő szemüveg meglétét ellenőrzik a rendőrök. Akiknél hiányosságot észlelnek az egyenruhások, felhívják figyelmüket azok soron kívüli pótlására, javítására. Arra ösztönzik a járművezetőket, hogy éljenek a programban résztvevő szakszervizek, optikai szaküzletek által felkínált díjmentes lehetőséggel és vizsgáltassák át az autójukat, ellenőriztessék a látásukat.

 

A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a szervizek külön a kampányra készített igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett, és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. Javasolt, hogy a kapott igazoló lapot mindenki tartsa magánál a gépjárművével történő közlekedése során, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Ebből kifolyólag egy szabályszegés elkövetése esetén a jogkövetkezmények alól ugyan nem mentesíthet az igazolás, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet. A www.latnieslatszani.hu internetes oldalon megtalálhatók az egyes szervizek, optikusok, illetve egy szerviz- és optikakereső szolgáltatás is segíti az érdeklődőket. Az optikusok és a szervizek elérhetősége megtalálható továbbá a TraffiHunter elnevezésű népszerű okostelefon-alkalmazás segítségével is.

 

A rendőrség a láthatóság mellett a megváltozott útviszonyokra is felhívja a járművezetők figyelmét. Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az időszakban a járművezetők felelőssége a járművük őszi-téli felkészítése, valamint a szemük épségének, a látásuk megfelelőségének biztosítása. Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű, melynek keretében fontos a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése, a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő használata. Javasolt, hogy nagyobb követési távolságot tartva a szokásosnál lassabban vezessünk, illetve elsősorban a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Kifosztás és lopások

A szekszárdi nyomozók befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyben egy 28 éves medinai férfit gyanúsítottak meg kifosztás bűntett és több lopás elkövetésével.

 

Lezárt akta: „Letelt a munkaidőm”

Három motoros is felborult tavaly egy letakarítatlan, sáros útszakaszon Isaszegnél. A vizsgálat feltárta, foglalkozási szabályszegések idézték elő a baleseteket. A monori rendőrök vádemelést javasolnak egy cég műszaki igazgatója és két beosztottja ellen.

 

Rozmaring 30 euróért?

Ismét kamudrog-árusokat fogtak el a budapesti rendőrök. A két férfi marihuánaként adott el fűszert turistáknak, csalással gyanúsítják őket.

 

Kristálytiszta ellenőrzés

A rendőrök megállítottak egy autót, majd ellenőrizték azt, ennek eredményeként új-pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt elfogtak egy férfit Miskolcon.

 

Halálos baleset történt Kisszállásnál

Egy teherautó elgázolt egy idős asszonyt, aki vélhetően úgy készült áttolni kerékpárját az 55-ös számú főúton, hogy nem nézett szét kellőképpen és kilépett a jármű elé. A balesetben a nő olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.