Turisztika - Tisza-tó

tkkb

 

A Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (továbbiakban TKKB) 2024. évi soros elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

 

 Az elmúlt évben volt 50 éves a Tisza tó, Magyarország második legnagyobb tava.

 

Történeti áttekintés:

Az 1960-as évek végén kezdődött a Kiskörei Vízerőmű építése, amely munkálatok 1973-ban fejeződtek be. Ettől az időponttól számoljuk a Tisza-tó időszakát. Néhány évtized telt csak el és a természet birtokba vette, átalakította a tavat, és egyedülálló, csodálatos természeti kincs jött létre.

 

Annak érdekében, hogy a turisztikai szezonban a nyugalom, a gondtalanság minden idelátogató számára biztosított legyen, immár több mint tíz esztendeje három vármegye rendőri szerve: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság hangolja össze ez irányú tevékenységét. A hatékony feladatellátás megköveteli a társszervek (önkormányzatok, Hortobágyi Nemzeti Park, Tisza-tavi Fejlesztési Tanács, Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft, Kötivizig, polgárőr szervezetek, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács) összehangolt munkáját.

 

A TKKB feladatrendszere:

A TKKB a turisztikai idény rendőrszakmai feladatainak komplex kezelésén túl a természeti környezet fokozott védelmét, a bűn- és balesetmegelőzési információk folyamatos kommunikációját is zászlajára tűzte. A rendőri szervek a turisztikailag frekventált települések közterületein, tömegközlekedési eszközein, a közutakon, a sportolásra és fürdőzésre alkalmas szabad vizeken őrzik a közbiztonságot. A rendőrség a köznyugalmat súlyosan zavaró vagyon elleni, a közlekedési bűncselekmények illetve szabálysértők elkövetőivel szemben határozottan, következetesen lép fel, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

 

Kiemelten fontos eleme az idény rendészeti feladatainak sorában a természetvédelem. A Tisza-tó változatos természeti környezete, sokszínű állatvilága adja azt a megóvandó díszletet, amely a nyaralást szebbé, élménytelivé és élvezetessé teszi.

 

A bűn- és balesetmegelőzés szintén hangsúlyos eleme a turisztikai idény zökkenőmentes lebonyolításának. Minden idelátogató biztonságban szeretné tudni vagyontárgyait a pihenés teljes időtartamában. Fontos azonban tudatosítani, vagyontárgyak védelme nagyrészt az egyénen múlik. Ez azt jelenti, hogy értékek biztonságban tartása a tulajdonostól fokozott odafigyelést és előrelátó tervezést igényel. A turisztikai idényben a Tisza-tóhoz utazóknak rendőreink számtalan hasznos tanácsot, tippet adnak át elsőkézből.

 

Mindenki szeretne biztonságban, balesetmentesen odaérni a nyaralóhelyre, ill. hazatérni az otthonaikba. Egyenruhásaink óvják a közúti közlekedés résztvevőinek biztonságát, de szigorúan fellépnek a szabályszegőkkel szemben. 

 

Az elmúlt években a kerékpáros turizmus töretlenül fejlődött a Tisza-tavi régióban. A kétkerekűvel történő közlekedés szabadsága sokszor balesetveszélyes szituációkat teremthet, ezért a balesetmegelőzés jelentősége itt hatványozottan érvényesül.

 

A Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Koordinációs Bizottság égisze alatt három vármegyei rendőr-főkapitányság a közrend és közbiztonság fenntartásával szavatolja a Tisza-tóhoz utazók biztonságát, gondtalan pihenését ebben az esztendőben is.

Miskolc, „időbélyegző szerint”

 

Tisztelettel:

                                                                                               Janasóczki Attila r. alezredes

                                                                                                                  szóvivő

 

 

 

Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem hittek neki

Kétszer is eltiltották a vezetéstől és három körözés volt érvényben az ellen a 24 éves ráckeresztúri férfi ellen, akinek tetteit öccse akarta magára vállalni.