Telefontanú

Telefontanú Program
” hogy a bűn ne maradjon büntetlenül!”
Neve bemondása nélkül hívhatja a Telefontanú ingyenes telefonszámát!

06-80-555-111

A Telefontanú Program Magyarországon 2001. január 15-én kezdte meg működését az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és Esélyegyenlőségi Osztály szervezetén belül.

A program alapötlete az Egyesült Királyságból származik, ahol 20 éve Crimestoppers néven működik ez a rendszer a bűnüldözés, bűnfelderítés és nem utolsó sorban a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében. (A Programot hasonló elvek alapján jelenleg Európa négy országában -Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Magyarországon - eredményesen alkalmazzák)

A program azoknak az állampolgároknak nyújt lehetőséget, akik információval rendelkeznek már megtörtént vagy tervezett bűncselekményekről, bűnelkövetőkről, körözött személyek tartózkodási helyéről, de valamely méltányolható okból nem kívánnak a rendőrséghez fordulni, személyazonosságukat a hatóság előtt felfedni.

A 06-80-555-111-es ingyenes zöldszámon a nap 24 órájában fogadják a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a bejelentéseket.

A bejelentéseket névtelenül tehetik meg. A hívások fogadásakor készülékeink a hívószámot nem jelzik ki, hangfelvétel a beszélgetésekről nem készül. Kollégáinknak bűnügyi szempontból fontos adatokra van szükségük, ezért irányított beszélgetés keretében a bejelentőnek kérdéseket tesznek fel. A kriminalisztikai alapkérdések (hol, ki/kik, milyen bűncselekményt követek el, esetleges személyi vagy tárgyi bizonyítékok holléte stb.) megválaszolása a nyomozás sikerességéhez járulhatnak hozzá.

A névtelenség azonban nem jelenti azt, hogy a bejelentő e mögé bújva bűncselekményt követhet el. Pld: a közveszéllyel fenyegetés (valamely iskola, üzem, pénzintézet stb. felrobbantása), vagy súlyos bűncselekmény elkövetése esetében a hatóság félrevezetése bűncselekmény, ezen esetekben a nyomozó hatóságok, illetve a nyomozó ügyészségek eljárást kezdeményeznek a bejelentő azonosítására, felelősségre vonására.

Az elmúlt évek során mintegy 100.000 bejelentést fogadtunk, melyeknek egy jelentős hányada információkérésre, jogi tanácsadásra irányult, azonban az illetékes hatóságoknak megküldött bejelentések 35-40 %-a sikerrel – nyomozás elrendelésével, körözött személyek elfogásával, egyéb rendőri intézkedésekkel – zárult.

A sikeres felderítések között intellektuális bűnelkövetés éppúgy megtalálható, mint erőszakos vagy garázda jellegű.

Más nyomozó, illetve közigazgatási eljárás lefolytatására jogosult hatóságok hatáskörébe tartozó bűncselekményekről, illetve szabálysértésekről kapott információkat is továbbítják a Telefontanú munkatársai.

A Telefontanú zöldszámát felhívva - a szükséges kérdések megválaszolását követően - kollégáink megadják Önnek azt a telefonszámot, melyen üzenetét fogadni tudjuk.