Kerékpárosok védelmében

2014. 05. 23., p - 13:29
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A kerékpározás egyre nagyobb szerepet játszik a közúti közlekedésben, ugyanakkor ez sajnálatos módon együtt jár a közúti balesetek számának növekedésével.

A kerékpározás biztonságának helyzetét jól szemlélteti az a tény, hogy 2013-ban a kerékpárosok több személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoztak, mint a tehergépjárművek és az autóbuszok vezetői együttvéve.

 

A kerékpározás kiemelt baleseti kockázata elsősorban lakott területen belül jelentkezik, de az észlelhetőség hiánya (különösen éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok esetén) főleg lakott területen kívül vezet közúti tragédiához.

A kerékpárosok által okozott baleseteken belül a halálos balesetek száma az utóbbi 5 évben csökkent, de a súlyos és a könnyű sérüléses eseményeké nőtt. A KSH adatai szerint 2013-ban 15 691 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, melyből 2003 balesetet okoztak kerékpárosok (12,76%). Emellett 2018 kerékpáros volt még részese közúti balesetnek. Az 591 meghalt személy közül – az előzetes adatok alapján – 82 kerékpáros volt (a meghalt személyeken belüli aránya: 13,87%, mely nagyságrendileg megegyezik a korábbi évek arányával). Mindemellett magas az ittasan okozott kerékpáros balesetek részaránya (23%), a kerékpárosok által okozott 2003 balesetből 459 fő volt ittas állapotban.

 

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága a 2014-es év egyik kiemelt célterülete, ezért e járművezetőket érintő prevenciós tevékenységek kiemelt prioritástat kapnak. A rendőri szervek felmérték az illetékességi területük azon frekventált helyszíneit, útszakaszait, ahol e közlekedők leginkább megjelennek, illetve a korábbi tapasztalatok alapján a legnagyobb veszélynek vannak kitéve. A kerékpárral közlekedőket – többek között kerékpáros járőrök koncentrált alkalmazásával – folyamatosan és célirányosan fogjuk ellenőrizni e helyszíneken, és szükség esetén szankcionálni. A kerékpárosok által elkövetett jogsértések észlelésekor minden esetben következetesen, a fokozatosság elvét betartva jár el a rendőrség.   Az ellenőrzések során fokozott figyelmet fordítanak a rendőrök a kerékpárt hajtó személy esetleges alkoholos befolyásoltságára, a jármű illetve a kerékpáros láthatóságára.

 

A kerékpárosokat érintő célirányos közúti ellenőrzéseket preventív kampányokkal egészíti ki a rendőrség, ezzel növelve az ellenőrzések hatásfokát, tudatosítva a közlekedőkben a jogsértések veszélyeit. Célként fogalmaztuk meg, hogy az új évtized végére Magyarország zárkózzon fel a legbiztonságosabb közlekedési környezettel rendelkező EU tagállamok sorába.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két napon belül

Az ózdi rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki azt a gépkocsivezetőt, aki autójával elsodort egy gyalogost, és segítségnyújtás nélkül távozott a helyszínről.

 

Lezárt-akta: csalás miatt kell felelniük

Egykori munkáltatója eszközeit, felszerelését használta, több személyes tárgyát és értékét eltulajdonította három férfi Hódmezővásárhelyen. A feltételezett elkövetők ellen nagyobb értékre elkövetett csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétség megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A hódmezővásárhelyi rendőrök az ügy vizsgálatát befejezték.

 

Lezárt-akta: ellopta, elaludt

Ittasan ült volán mögé, majd elaludt egy hódmezővásárhelyi férfi. A rendőrök befejezték a nyomozást és vádemelést javasolnak az ügyében.

 

Ki ismeri fel?

A szigetszentmiklósi rendőrök állampolgárok segítségét kérik az azonosításhoz.