A rendőrség elfogta az „unokázós” csalássorozatok elkövetőit

2016. 03. 31., cs - 10:14
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az ország számos településén követett el csalásokat az a két csoport, amelyek elkövetőit a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és a Soproni Rendőrkapitányság nyomozói azonosítottak és elfogtak az ORFK bűnügyi elemző-értékelő egységének támogatásával.

A nyomozások jelenlegi adatai szerint a két - egymástól függetlenül működő – az „unokázós” trükkös csalásokra specializálódott, szervezett bűnelkövetői csoport legalább 42 esetben az ország különböző településein követettek el bűncselekményeket, amelyek során közel 12,5 millió forint kárt okoztak a sértetteknek. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és a Soproni Rendőrkapitányság, mint eljáró szervek munkáját az Országos Rendőr-főkapitányság központi szervei bűnügyi elemző-értékelő támogatásukkal segítették, melynek eredményeképpen sikerült a bűncselekmények elkövetőit azonosítani.

 

Sopronban a gyanúsítottak 2015. szeptembere és 2016. februárja között 12 alkalommal csaltak ki idős személyektől több százezer forintos összegeket, összesen 2.530.000,- forint értékben. A büntetőeljárás során a nyomozók megállapították, hogy az időskorú női sértetteket vonalas előfizetői telefonszámukon egy női hang hívta fel, aki hol unokájukként, hol pedig lánygyermekükként igazolta magát. Miután a szépkorúak elhitték, hogy a hívó fél a hozzátartozójuk, belelegyeztek a kért "gyors pénzügyi segély" címén kialkudott összeg átadásába. Ekkor az elkövető hívta egyik bűntársát, aki a pontos cím közlését követően a sértett lakóhelyén megjelent és lezárt borítékban a kicsalt pénzösszeget átvette, majd a helyszínről távozott. A sértettek felhívásához és az egymás közötti kapcsolattartáshoz a bűnelkövetők erre a célra vásárolt és használt mobiltelefonokat és SIM kártyákat használtak, melyeket egy-két nap után lecseréltek.

Az elkövetők azonosítását követően a Soproni Rendőrkapitányság és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói 2016. március 9-én a reggeli órákban fogták el S. Tamás 45 éves és L. Brigitta 29 éves győri tartózkodási helyű lakosokat. A nyomozók mindkét személyt - őrizetbe vételük mellett - csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A soproni rendőrök a büntetőeljárás során szintén a fenti bűncselekmények miatt elfogták és kihallgatták R. Krisztián 31 éves győri lakost, aki S. Tamás egyik bűntársa volt. A két férfi kihallgatásán beismerte a bűncselekmények elkövetését.

 

Heves megye illetékességi területén 2016. január és február hónapokban nagyobb számban jelentek meg az „unokázós” trükkös csalások, mely bűncselekmények felderítésére a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportot hozott létre. A nyomozás során megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a bűncselekményeket S. Sándor 38 éves gödöllői és társa, F. József 57 éves jászfényszarui lakosok követték el. A heves megyei nyomozók 2016. március 17-én egy időben hajtottak végre házkutatásokat Gödöllőn és Jászfényszarun is, ahol olyan tárgyakat és eszközöket - gépjármű, készpénz, telefonok, SIM kártyák, telefonkönyvek (benne megjelölve a felhívott sértetti számok), feljegyzések, bizonylatok, térképek - foglaltak le, amelyek kapcsolatba hozhatók a bűncselekményekkel.

S. Sándort a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály rendőrei otthonában fogták el és előállították a főkapitányságra. A férfit több rendbeli csalás bűntett elkövetésével gyanúsítják a rendőrök, melyeket Eger, Gyöngyös, Hort, Sopron településeken követett el. Kihallgatásakor beismerő vallomást tett, továbbá olyan bűncselekményekről is nyilatkozott, amelyeket társával, F. Józseffel követett el 2016. január hónaptól az ország különböző - Győr, Sopron, Szigetszentmiklós, Veszprém, Pápa, Uri, Kóka, Dabas, Hajdúszoboszló, Debrecen, Jászberény, Szolnok, Szekszárd, Székesfehérvár - településein. A nyomozók a jászfényszarui férfit - egy közlekedési balesetben elszenvedett sérülései miatt - 2016. március 25-én vették bűnügyi őrizetbe és hallgatták ki gyanúsítottként. A nyomozás jelenlegi adatai szerint legalább 30 rendbeli, az ország különböző területein elkövetett bűncselekményt követtek el, melyek során közel 10 millió forint kárt okoztak két hónap alatt.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezte S. Sándor és F. József előzetes letartóztatás indítványozását, melyet az Egri Járásbíróság elrendelt. A heves megyei rendőrök az eljárás során vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam