Figyelem! Újabb veszélyes pszichoaktív hatású szer!

2014. 05. 14., sze - 09:52
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Új, az egészségre rendkívül káros pszichoaktív hatást kifejtő szer jelent meg a magyar feketepiacon.

Az elmúlt időszakban a kábítószert, illetve designer drogokat fogyasztó személyek körében új összetételű anyag jelent meg, melynek az emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, immár nagyszámú, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt országszerte.

Csak az elmúlt egy hónapban már kilenc megyét érintően 79 büntetőeljárásban mutatta ki igazoltan a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet az új a szintetikus kannabioid csoportba tartozó szer jelenlétét.

 

A feltehetően Kínából érkező anyag fehér por formában érkezik meg Magyarországra, amelyet valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldanak fel. A folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezt követően a növényi törmeléket kiszárítják és cigarettapapírba sodorva szívják el. Több alkalommal a növényi törmelékhez dohányt is kevertek.

 

A hatóságok előtt ismert ügyek közös jellemzői, hogy az anyagot fogyasztó személyek életkora 15-17 év közötti. Az anyagot sodort cigarettában szívták el, melyet követően rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteket produkáltak, amely súlyossága – akár a légzés leállása, eszméletvesztés – miatt a mentőszolgálat az érintetteket minden esetben kórházba szállította.

 

A kábító hatású anyagok fogyasztási helye rendszerint a nagyobb tömegek által látogatott nyilvános helyek (focipálya, iskolák közeli terek, buszpályaudvarok). Ugyanakkor az anyag megjelenhet az általános-, és szakképző iskolákban is.

 

Tekintettel a veszélyes szer megjelentésére, az Országos Rendőr-főkapitányság további rezsimintézkedéseket léptetett életbe annak érdekében, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa, továbbá a nemzetközi együttműködés minden rendelkezésre álló lehetőségét felhasználja annak érdekében, hogy a komponenst tartalmazó újabb szállítmány ne jusson be Magyarország területére. A rendőrség megelőző, felderítő munkája azonban mit sem ér, ha a kábítószer fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért a rendőrség kéri: tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kristállyal üzleteltek

Ezúttal Tiszaburán csaptak le a rendőrök új pszichoaktív anyaggal kereskedőkre.
Gyanúsítottként hallgatták ki a házaspárt, akik őrizetben várják a bíróság döntését letartóztatásukról.

 

Keressük a halálos baleset tanúit

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a lakosság segítségét kéri egy halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset tanúinak a felkutatása érdekében.