Külföldön akarta eladni a lopott régészeti leletet

2015. 06. 12., p - 11:43
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Közel háromezer éves, értékes műkincs kerül vissza méltó helyére.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat orgazdaság bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A német társszervek 2015 februárjában az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központon keresztül jelezték, hogy egy magyar nevű személy, magyarországi e-mail címről egy jelentős régészeti leletet kínált országukban eladásra. A felhívás szerint a lelet eredeti és azt, fémdetektor segítségével találta az ismeretlen. Az üzenethez egy fényképet is csatolt, amelyen egy nagyméretű, vödör formájú bronzkori edény volt látható.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy az eladásra kínált régészeti lelet nagy valószínűséggel eredeti, és Magyarország területén, Hajdú-Bihar megyében találhatták illegális kutatás eredményeként. A nyomozók beazonosították az e-mail üzenetet küldő személyt egy 43 éves debreceni férfit. A lakóhelyén 2015. június 2-án megtartott házkutatáson a bronz edényt a kert homokos talajába elásva megtalálták a rendőrök.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a debreceni férfi 2006 táján, Hajdúböszörmény közelében találta meg és tulajdonította el a nagy jelentőségű – több, mint 20 millió forintot érő – bronzkori leletet.

Az ügyben a nyomozás – a tényállás és a büntetőjogi felelősség teljes körű tisztázása érdekében – igazságügyi szakértő bevonásával folyamatban van.

A most lefoglalt műkincs eredeti bronzkori szitula (latinul vödör), amelynek készítését a késő bronzkor végére (KR. e. 1050-950) lehet datálni. A madárbárka motívummal díszített, míves kidolgozású, jó állapotban lévő, nagyméretű bronz tárgy a jelenlegi ismeretek alapján kapcsolatba hozható a Hajdúböszörmény határában, 1858-ban előkerült kincsegyüttessel.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Milliós gép, ami nincs

Csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 26 éves helyi férfival szemben.

 

Díjkitűzés visszavonása

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője visszavonta a 03010/4642/2013. bűnügyi számú ügyben tett díjkitűzését.