Már nem ismeretlen a para-metil-4-metilaminorex

2013. 06. 12., sze - 20:00
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrség fokozott óvatosságra inti a kábítószer fogyasztókat!

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a kábítószer fogyasztók figyelmét arra, hogy Fejér megye területén egy olyan új kémiai vegyület jelent meg a kábítószer kínálati piacon, amely nagy valószínűséggel két halálesettel is összefüggésbe hozható. A kábítószerek eredete a fogyasztók számára bizonyosan, a terjesztők előtt pedig többnyire ismeretlen, ezért a rendőrség kéri: tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától.

 

Székesfehérváron 2013. június 9-én hajnalban egy 18 éves helyi fiatalember, másnap Csákváron egy 28 éves férfi hunyt el feltehetően azért, mert ismeretlen összetételű kábítószert fogyasztottak. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. június 12-én 18 óráig további 12 olyan személyt kutatott fel, akik az elhunytakkal közel azonos tünetekre panaszkodva fordultak orvoshoz – valamennyien kábítószer fogyasztók.

 

A rendőr-főkapitányság az ügyeket hatáskörébe vonta, egyesítette, és nyomozócsoportot hozott létre annak érdekében, hogy minden részletre kiterjedően tisztázza a halálesetek és a rosszullétek esetleges összefüggéseit. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a történtekkel összefüggésben visszaélés kábítószerrel bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt jelenleg öt személlyel szemben folytat eljárást: a 26 éves H. Edina; a 25 éves K. Patrik; a 30 éves N. Gábor, a 23 éves Ny. Milán és a 23 éves R. Szilveszter székesfehérvári lakosokat a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásuk indítványozását.

 

A rendőrség kérésére az igazságügyi szakértői és egyetemi intézetek toxikológus és vegyész szakértői soron kívül végzik a rendelkezésre álló minták elemzését. Ezek a vizsgálatok időigényesek, a példás együttműködés és a szakértők rendkívüli felkészültsége ellenére minimálisan 2-8 napot vesznek igénybe. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a halálesetek a para-metil-4-metilaminorex megnevezésű vegyület jelenlétével hozhatóak összefüggésbe. A komponens Magyarországon eddig nem volt ismert, azt Hollandiában azonosították 2012-ben.

 

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a halálesetekkel, rosszullétekkel kapcsolatban továbbra sem kíván találgatásokba, feltételezésekbe bocsátkozni, így azt sem jelenti ki, hogy a 2013. június 12-én azonosított vegyület ok-okozati összefüggésben áll a halálesetekkel és/vagy rosszullétekkel. A nagy nézettségű bűnügyi sorozatokkal ellentétben az igazságügyi szakértői vélemények elkészítése időt igényel, a rendőrség a szakértők tudományos megalapozottságú véleményét fogadja el tényként.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam