Természetkárosítás és állatkínzás

2016. 07. 01., p - 11:29
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Vádemelési javaslatot tesz a rendőrség a két parlagi sas pusztulását okozó vadász és társa ellen.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást folytatott természetkárosítás és állatkínzás bűntettek elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Sz. Z. 54 éves kecskeméti és Sz. J. 38 éves városföldi lakosok ellen.

A gyanú szerint Sz. Z. hivatásos vadászként dúvadgyérítés céljából egy 2008 óta betiltott hatóanyagú növényvédőszert fecskendezett tojásokba, amelyekből a városföldi Sz. Józsefnek is adott. A férfiak a mérgezett tojásokat 2014 novemberétől Városföld külterületén helyezték ki, elsősorban az elszaporodott rókaállomány apasztására. A kirakott csaliktól két róka elpusztult, ám a húsukból táplálkozó - GPS jeladóval is ellátott - "Remény" nevű, illetve egy másik példány parlagi sas is elpusztult.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a „HELICON LIFE” projekt keretében, - melyben partner a Nemzeti Nyomozó Iroda is -, jeladókat szerelt fel parlagi sasokra, amelyek közül a bűncselekmény időpontjában kilenc példány tartózkodott a térségben.

A parlagi sas magyarországi költőállománya mintegy 180 pár, mely az Európai Unió állományának kétharmada. A parlagi sas Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást 2016. június 30-án befejezte és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hiába a futás

A rendőrök elfogták azt a sofőrt, aki igazoltatásakor kiugrott a kocsiból és meglépett. Mint kiderült, 11 külföldinek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Karóval támadt a fiú

A rendőrök azonnal elfogták azt a fiút, aki Miskolcon egy karóval ütötte le áldozatát, akitől a cipőjét, és a pénzét vette el.