Török-magyar határrendészeti együttműködés

2022. 08. 02., k - 14:59

A Török-magyar határrendészeti együttműködés című projektet az Országos Rendőr-főkapitányság valósítja meg a Belső Biztonsági Alap társfinanszírozásából.

A Török-magyar határrendészeti  együttműködés című projektet az Országos Rendőr-főkapitányság valósítja meg a Belső Biztonsági Alap társfinanszírozásából.

Projekt azonosító: BBA-2.5.1/23-2022-00001

A projekt megvalósítás kezdete: 2021.11.01.

A projekt fizikai befejezés: várhatóan 2022.12.31.

A projekt tárgya: Török-magyar határrendészeti  együttműködés

Kedvezményezett: Országos Rendőr-főkapitányság

Projekt összköltsége:     788 969 988 Ft

 

A támogatás mértéke a projekt elszámolható költségének 100%-a.

 

A projekt rövid leírása:

Magyarország Belügyminisztériuma és a Török Köztársaság Belügyminisztériuma - 2021. november 16. és 18. között, Budapesten tartott találkozójára alapozva - 2021. december 17-én közös rendészeti Együttműködési megállapodást írt alá.

A projekt célja a meglévő nemzeti és nemzetközi jogi kereteken belül a rendészeti együttműködés továbbfejlesztése, különösen az illegális migráció, az emberkereskedelem, az embercsempészés és az ezekhez kapcsolódó jogellenes cselekmények elleni küzdelem terén folytatott együttműködés tekintetében, beleértve az államhatárok határátkelőhelyein folytatott tevékenységeket, valamint a határőrizeti rend és rendszer felügyeletét. A magyar Rendőrség elkötelezett abban, hogy a határainkon megjelenő migránsok hazánkba, illetve az Európai Unió területére történő illegális bejutását megakadályozza. A jelenlegi migrációs helyzetben nagy segítséget jelent a török anyanyelvű utasokkal való kommunikációban a török rendőrök jelenléte, akik az illegális migráció, az emberkereskedelem, embercsempészés és egyéb jogellenes cselekmények felderítésében tudnak közreműködni. A projekt eredményeként növekszik a török állampolgárokkal történő kommunikáció hatékonysága, a jogsértő cselekmények elkövetése során elfogott személyek ügyintézése gördülékenyebbé válik, felgyorsul (nincs szükség külön tolmács kirendelésére), illetve ezáltal „elrettentő” hatás érhető el, azaz a jogsértést elkövetni szándékozó török személyek tartózkodni fognak a tervezett cselekményüktől.

Projekt státusza: folyamatban

 

A Belügyi Alapok weboldala az alábbi linken érhető el: http://belugyialapok.hu/

 


Kapcsolódó oldalak