A háborús szennyezéssel érintett területek felszámolása

2016. 11. 30., sze - 09:57

De-mine HU-HR II.

A háborús szennyezéssel érintett területek  felszámolása (De-mine HU-HR II.)

 

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal és a Horvát Aknamentesítési Központtal partnerségben 2016. június 1-jén megkezdte az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében jóváhagyott HUHR/1501/2.1.4/0001 azonosítószámú, „A háborús szennyezéssel érintett területek  felszámolása (De-mine HU-HR II.)” megnevezésű pályázat végrehajtását.

Az IPA HU-HR CBC 2007-2013 Program során végrehajtott De-mine HU-HR c. projektben elért eredményekre alapozva a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság projektrészében magyar oldalon a feltételezhetően elhagyott és fel nem robbant hadianyagokkal (UXO) szennyezett területek feltérképezését hajtja végre a „D” jelű magyar-horvát határszakasz, D-1 és D-417 határjelek közötti szakaszán – elsődlegesen a Duna-Dráva Nemzeti Park területén.

A projekt célja: a Drávától a Dunáig terjedő D-1-es határjeltől a D-417-es határjelig terjedő magyar-horvát szárazföldi határszakaszon mintegy 3,4 km² területen, az államhatár mentén létesített határzárhoz tartozó manőverúttól a honi terület irányába 50-1500 méteres sávban felderítés végrehajtása, UXO információs adatbázis készítése, a feltételezhetően UXO szennyezett területek meghatározása, lőszermentesítési tevékenység végrehajtása mintegy 1,5 méteres talajmélységben. A kivitelezést követő környezeti rehabilitáció végrehajtása nemzeti park feladata. A fel nem robbant hadianyagoktól (lőszerek, gránátok, bombák) mentesített területek jelentősen megnövelik a fenntartható természetvédelembe bevont területek arányát.

A projekt végrehajtási ideje: 2016. 06. 01. - 2018. 05. 31.

A projekt költségvetése: 3 529 399,70 EUR (uniós hozzájárulás: 2 999 989,74 EUR)

 

„A háborús szennyezéssel érintett területek  felszámolása (De-mine HU-HR II.)” nyitókonferencia

 

 

A vezető kedvezményezett Horvát Aknamentesítési Központ és az Eszék-Baranya kerületigazgatás (ispánság) szervezésében lezajlott nyitóértekezlet célja a program fontosságára való figyelemfelhívás, a régmúltra visszanyúló kitűnő magyar-horvát együttműködés kommunikálása, a jó-gyakorlat és a további határon átnyúló jövőbeli pályázatok lehetőségének terjesztése volt.

 

2016. október 24-én 10:30 órától 11.00 óráig tartó vendégregisztrációt követően a hivatalos ünnepség a Beliscei Sigmund Romberg Kulturális Központban kezdődött, több horvát és magyar média képviselőjének részvételével.

                                                                                                                

A nyitóbeszédeket és a köszöntőket tartották:

 

 • Dinko Burić, Belišće város polgármestere
 • Dražen Jakopec, igazgató, Horvát Aknamentesítő Központ
 • Dragon Vulin, Osijek-Baranja kerületi vezető (ispán)
 • Öexc. Magyar József Zoltán, horvátországi magyar nagykövet
 • Öexc. Gordan Grlić Radman, magyarországi horvát nagykövet
 • Dragon Vulin, Eszék-Baranya kerület vezetője
 • Perényi Zsigmond, Nemzetközi Helyettes Államtitkár - Miniszterelnöki Hivatal 
 •  
 • Gabrijela Zalac, Regionális Fejlesztés és EU Alapok Minisztere
 •  

  A főpályázó, Horvát Aknamentesítő Központ igazgatója külön köszönetet mondott Dakos József r. dandártábornok úrnak, amiért magyar oldalról felismerte az aknák és egyéb elhagyott hadianyagok rendkívül káros hatását, amelyek immáron évtizedek óta negatívan befolyásolják a határmenti helyi lakosság és a turizmus biztonságát, jelentősen visszavetik a természetvédelemi területek fenntartását és negatív irányba terelik a térség gazdasági fejlődését. 

   

  (A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pályázati célja magyar oldalról a Drávától a Dunáig terjedő D-1-es határjeltől a D-417-es határjelig terjedő magyar-horvát határszakaszon mintegy 3,6 km² területen, az államhatár vonalától a honi terület irányába felderítés végrehajtása, UXO (fel nem robbant hadi eszközök) információs adatbázis készítése, a feltételezhetően UXO szennyezett területek meghatározása, lőszer-mentesítési tevékenység végrehajtása és környezeti rehabilitáció végrehajtása.)

   

  A felszólalók kivétel nélkül megerősítették, hogy a projekt rendkívüli mértékben időszerű és szükséges, mivel a szennyezett területeken komoly biztonsági és gazdasági visszaesés tapasztalható. A balkáni-háború befejezésétől számítva az elmúlt 25 évben csak az adott térségben az elhagyott hadianyagok 227 áldozatot követeltek, ebből 47 halálos kimenetelű volt.

   

  A nagykövet urak a horvát-magyar együttműködés fontosságát és a tényleges sikerességét méltatták, amely a határmenti települések összefogásán és közös gondolkodásán múlik.

   

  Perényi Zsigmond, helyettes államtitkár úr kiemelte, hogy a határmenti programok nagy számban jelennek meg és nagyon eredményesek (98%-es felhasználási rátával). Továbbá előre jelezte, hogy 2017. január-február időszakban újabb határmenti pályázati lehetőségek nyílnak meg mindkét ország számára.    

   

  Gabrijela Zalac, Regionális Fejlesztés és EU Alapok minisztere a személyes háborús élmények felelevenítésén túl bátorította a helyi lakosság és gazdasági élet képviselőit a saját térségük igényeinek azonosítására és a pályázati együttműködések előmozdítására.

   

  A köszöntő beszédek után a projektben résztvevő szervezetek képviselői előadásokat tartottak:

   

 • dr. Szűcs Márton, a Magyarország-Horvátország Együttműködési Programok egyesített titkárságának vezetője ,
 • Tvrtko Čelan, Program és kommunikációs menedzser,
 • Miljenko Vahtarić, igazgató asszisztens, a vezető kedvezményezett Aknamentesítő Központ képviseletében,
 • Kalmár Ádám r. alezredes, osztályvezető, projekt-asszisztens, Baranya Megyei Redőr-főkapitányság, Idegenrendészeti Osztály,
 • Balázs-Kotroczó Adrienn, támogatási koordinátor, a Duna-Dráva Nemzeti Park képviseletében,
 • Kalmár Ádám r. alezredes úr előadásában felvázolta az első aknamentesítő projekt magyar oldalt érintő eredményeit és bemutatta a jelenlegi pályázat tevékenységét valamint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság feladatait. Az elmúlt években a Schengeni külső határ tisztítottsága nemzeti és uniós fontossággal bír. Az előző projekt keretében (2013) 31 tűzeszközt tártak fel, ebből 6 akna és 25 db elhagyott és fel nem robbant hadianyagokat, (UXO) derítettek fel és semmisítettek meg magyar oldalon. A főkapitányság a jelent projektben meghatározott tevékenységeire vonatkozóan saját költségvetéssel rendelkezik, amelynek összege 1.254.480 euró, ebből a nemzeti önrész 188.172 eurót, amely a teljes projekt költségvetés 35,51 %-a.

   

  A Duna-Dráva Nemzeti Park képviseletében Balázs-Kotroczó Adrienn elmondta a hallgatóságnak, hogy az érintett terület fontos és nemzetközi szinten is elismert természeti értékekkel bíró 340 hektár nagyságú terület, amelyet az UNESCO Bioszféra Rezervátumnak nyilvánított. Az aknamentesítő tevékenységhez a projekt munkaengedélyt kap és folyamatos jelenlétet biztosítanak a munkák során. A tisztítás után fő feladat a terület rehabilitációja (a megtisztított területeken az inváziós folyónövények kiirtása, fásítás, füvesítés, csemetevédelem, gyepkarbantartás)

   

  Az ünnepélyes megnyitó után a szervezők meghívták a résztvevőket az Európai Együttműködés Nap programjára, amely a helyi lakosságot érintő aknaveszélyre hívja fel a figyelmet. A program több helyszínen folyt, felölelve gyermekek rajzpályázatát, drámajátékot, illetve az aknarobbantásban végtagjukat vesztett lakosok röplabda sporteseményét.

   


Kapcsolódó oldalak