Koszovói twinning projekt

2015. 07. 20., h - 10:49

A Twinning, más néven Ikerintézményi Program 1998 óta az EU bővítési és partnerségi politikájának egyik fontos eszköze.

Célja a kedvezményezett, potenciális tagjelölt ország adott intézményeinek fejlesztése a kiválasztott EU tagország azonos intézményének segítségével. A projekteket az EU finanszírozza 100%-ban, a nyerteseként kiválasztott (projektvezető) tagország szakmai és pénzügyi irányításával.

 

Projekt azonosító: KS 12 IB JH 01

Projekt címe: Szervezett bűnözés és korrupció elleni bűnügyi nyomozási kapacitás erősítése

Indítás: 2014. március

Zárás: 2016. szeptember

Kedvezményezett: projektvezető Németország (Brandenburgi Rendőr Akadémia)  a Magyar Rendőrség pedig junior partner

Projekt összköltsége: 1,8 millió euró

Projekt státusza: folyamatban

Az új személyes kapcsolatokon és az intézményfejlesztésen túl a twinning projektekt  a bilaterális, a gazdasági és biztonságpolitikai érdekeket is szolgálják. A részt vevő szakértők új ismereteket, nemzetközi tapasztalatokat, átadható, a hazai közigazgatásban is alkalmazható tudást szerezhetnek.

2014. április 3-án került sor Pristinában a „Szervezett bűnözés és korrupció elleni bűnügyi nyomozási kapacitás erősítése” elnevezésű (KS 12 IB JH 01) koszovói twinning projekt nyitóértekezletére.

Az 1,8 millió euró támogatást elnyert projekt célkitűzése, hogy a Koszovói Rendőrség és Ügyészség nyomozási kapacitásait megerősítse a szervezett bűnözés és korrupció elleni küzdelem területén. A projektvezető Németország (Brandenburgi Rendőr Akadémia)  a Magyar Rendőrség pedig junior partner.

A projekt időtartama: 2014. március - 2016. szeptember hó.

A 30 hónapos megvalósítási időtartama alatt a Magyar Rendőrség által delegált szakértők előadásokat, szakmai tanácsadást, oktatást tartanak koszovói kollégáiknak 3-5 napos kiküldetés során, a kidolgozott munkaterv tematikája alapján.

A projekt jelentősége a Magyar Rendőrség számára többek között az, hogy európai szintű programban vesz részt, lehetőség nyílik a szakértői tevékenységek kölcsönös megismerésére, tapasztalatok cseréjére, szakmai kapcsolatok bővítésére, mely természetesen hozzájárul Koszovó társszerveivel történő hatékonyabb szakmai együttműködéshez.

A szakértői tevékenységekben a magyar fél aktívan vesz részt. Ezt jelzi, hogy 2014-ben a tevékenységek végrehajtásához 11 fő magyar szakértőt delegáltunk, és 13 szakértői kiutazást szerveztünk a projekt keretében.  2015. június 11-én került sor az 5. Irányító Bizottsági Ülésre, melyen a projektvezetők, projektkomponens-vezetők, valamint az EU képviselője többek között a projekt előrehaladását értékelték. Egybehangzóan állapították meg valamennyien, hogy a projekt nagyon jó ütemben halad, a szakértői tevékenységek magas színvonalúak és az elért eredmények előremutatóak.

ORFK GF Európai Támogatások Osztály

 

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/kozos-fellepessel-a-szervezett-bunozes

 


Kapcsolódó oldalak