Többszintű Közösségi Rendőrségi Hálózat a Svájci Hozzájárulás keretében

2015. 06. 01., h - 11:26

Svájci-Magyar Együttműködési Program célja az alapinfrastruktúra és környezet, az egészségügy, magánszektor, kutatás, partnerség és civil szervezeti tevékenységek fejlesztése és ösztönzése, ennek keretében a Rendőrség több projektet valósít meg.

Projekt azonosító: SH/9/1/1

Projekt címe: Többszintű Közösségi Rendőrségi Hálózat az együttműködés alapú bűnmegelőzésért

Indítás: 2012. július 2

Zárás: 2015. november 30.

Kedvezményezett: Országos Rendőr-főkapitányság, Borsod-Abaúj Zemplén, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyei rendőr-főkapitányságok

Támogatás összege: 182 478 726 Ft

Projekt státusza: folyamatban lévő

 

Projekt rövid leírása:

Pilot projekt célja a közösségi rendőrségi munka meghonosítása érdekében a fenti megyékben a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés erősítése a lakosság biztonságérzetének növelése céljából.

A projekt során a témában rendelkezésre álló szakmai anyagok és nemzetközi tapasztalatok alapján kidolgozásra és tesztelésre kerül egy a hazai viszonyokra adaptált modell. A projekt kiterjed a rendőrség, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a család- és a gyermekvédelmi intézmények, az oktatási intézmények képviselőinek a közösségi rendőrség filozófiájáról és gyakorlatáról szóló ismeretek átadására.

 

                                       * * *

 

2015. május 20-án a közösségi rendészeti projekt keretében a Szegedi Rendőrkapitányság szervezésében az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói, valamint a középiskolások számára nagy sikerrel tartott bűnmegelőzési előadásokat Klobusitzky Györgyés és  Rácz Tibor (Mentő-öv Csoport).

Klobusitzky György rendkívül színes eszközökkel (látványban, hangban gazdag, a korosztályos diákok stílusában) hívta fel a figyelmet a tanulókra leselkedő „korosztályos veszélyekre”, javasolt módszereket a felismerésükre és a kivédésükre a közúti közlekedés, leginkább a diszkóbalesetek kapcsán, valamint a környezetszennyezés területén. Történelmi áttekintéssel egybekötve, humorral jócskán tűzdelve hívta fel a figyelmet a legális drogok - az alkohol, a koffein, a nikotin, a gyógyszerek - és az illegális drogok káros hatásaira, s e káros hatások csökkentésének lehetőségeire.

Rácz Tibor  és a Mentő-öv Csoport a drograhasználattal kapcsolatban tartott előadást. Szomorú, de sajnos egyre gyakoribb  jelenséget feldolgozva mutatta be  egy középiskolás diák végzetes droghasználatát, utolsó napját az iskolában.. A helyszínre érkező a mentők próbálják újraéleszteni a  fiatalt, aki lelki problémáinak megoldását látta a kábítószer-használatban. Az újraélesztés során megjelenik a drogos fiú szelleme, aki még az életéért küzd, bár az életben maradására egyre kevesebb az esély. Az újraélesztés sikertelen, annak ellenére, hogy a mentősök a végsőkig küzdenek az életéért. A jelenet során megjelenik az édesanya, aki nem akarja elhinni, hogy a fia élete véget ért.

 

ORFK GF Európai Támogatások Osztály


Kapcsolódó oldalak