Budapesti Rendőr-főkapitányság épületenergetikai fejlesztése

2021. 12. 27., h - 08:24

A Budapesti Rendőr-főkapitányság projektben érintett intézményeit érintő épületenergetikai beruházások a nyílászárók korszerű szerkezetekre való cseréjét, az épületek hőszigetelését, valamint fűtéskorszerűsítését és használati meleg víz (HMV) biztosítása napenergiával fejlesztést tartalmazza a hatályos 7/2006. (IV.24.) TNM rendelet követelményszintjének való megfeleléssel, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására.

A fejlesztés megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az intézmények környezettudatos energiafelhasználását.

II. kerületi Rendőrkapitányság épületének energetikai korszerűsítése keretében homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzat, tető és födém utólagos hőszigetelése, valamint épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése termoszelepek cseréjével és napelemes energiarendszer kialakítása valósul meg.

A BRFK Tolnai Lajos utcai Irodaépület fejlesztése a homlokzati nyílászárók cseréjére, a padlásfödém utólagos üveggyapot hőszigetelésére, a lapostető utólagos hő- és vízszigetelésére illetve a homlokzat utólagos hőszigetelésére irányul. Ezen kívül Napelemes energiarendszer kialakítása is tervezett.

XVIII. kerületi Rendőrkapitányság modernizálása révén megvalósul az épület homlokzati nyílászáróinak cseréje, a padlásfödém utólagos kőzetgyapot hőszigetelése, a lapostető és a homlokzat utólagos hőszigetelése, valamint épületgépészeti korszerűsítése (kazáncsere, HMV tartály beépítése, radiátor szelepek cseréje) és egy napelemes energiarendszer kialakítása is.

X. kerületi Rendőrkapitányság felújítása keretében megvalósul a homlokzati nyílászárók cseréje, tető és homlokzat utólagos hőszigetelése, épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése (gázkazán cseréje elektromos, gáz-füstgáz és fűtésoldali szerelés, strangszabályzás, radiátor és termo szelep csere) továbbá egy napelemes energiarendszer kialakítása.

XVI. kerületi Rendőrkapitányság épületét érintően homlokzati nyílászárók cseréjére, padlás, lapostető és homlokzat utólagos hőszigetelésére, illetve épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítésre (gázkazán cseréje elektromos, gáz-füstgáz és fűtésoldali szereléssel, strangszabályzás, radiátor és termo szelep csere) és napelemes energiarendszer kialakítására kerül sor a projekt keretében.

VIII. kerületi Rendőrkapitányság vonatkozásában a fejlesztés a homlokzati nyílászárók cseréjét, a padlásfödém, lapostető és a homlokzat utólagos hőszigetelését tartalmazza.

A BRFK Tagló utcai irodaépületeinek korszerűsítése homlokzati nyílászárók cseréjével, pincefödém utólagos hőszigetelésével, a tető és a homlokzat utólagos hőszigetelésével, illetve az épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítésével (gázkazán cseréje elektromos, gáz-füstgáz és fűtésoldali szereléssel, strangszabályzás, radiátor és termo szelep csere), továbbá napelemes energiarendszer kialakításával valósul meg.

A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.

A beruházás közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.  

KEHOP-5.2.2-16-2016-00101 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága támogatásával valósul meg.

A projekt 2017.08.16.-án kezdődött, tervezett befejezésének időpontja: 2023.10. 25.

A támogatás összege: 2.723.826.717 Forint

A támogatás intenzitása: 100%

A projekt megvalósulásával elérni kívánt CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke: 841,81 tonna/év.

 

Kedvezményezett:

BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapesti Rendőr-főkapitányság

 

Közreműködő szervezet:

Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatóság


Kapcsolódó oldalak