Folyami határőrizeti rendszer fejlesztése Mohácson

2015. 09. 08., k - 14:26

A „Folyami határőrizeti rendszer fejlesztése Mohácson” című projektet az Országos Rendőr- főkapitányság valósítja meg, a Külső Határok Alap 2013. évi allokációjának terhére.

Projekt azonosító: KHA/2013/3.2.1

Projekt címe: Folyami határőrizeti rendszer fejlesztése Mohácson

Indítás: 2013. január 01.

Zárás: 2015. június 30.

Kedvezményezett: Országos Rendőr-főkapitányság

Projekt összköltsége: 395 485 350 Ft

Projekt státusza: lezárva

 

Projekt rövid leírása:

 

A Duna folyó 1449 sz. folyamkilométerénél elhelyezkedő Mohácsi Vízi Határátkelőhely az Európai Unió és a schengeni térség déli vízi kapujaként felelős az Európai Unióba vízi úton érkező személyforgalom és vízi járművek ellenőrzéséért. A határátkelőhely és az államhatár között húzódó 15,9 km-es Duna szakasz (határkikötő és államhatár közötti távolság légvonalban) illegális bevándorlás szempontjából történő ellenőrzése a Rendőrség feladatai közé tartozik.

A beruházás során telepített technikai rendszer új távlatokat nyit a folyami határőrizet területén, alkalmazásával a vízi határátkelőhely és a határvonal között lévő 16 km-es dunai folyamszakasz 24 órás elektronikus megfigyelés alá került. Tiltott határátlépés bekövetkezése esetén a rendszer évszaktól, napszaktól és időjárási viszonyoktól függetlenül képes hiteles, azonnali riasztást adni a kezelő személyzet számára, amely alapján megfelelő intézkedések vezethetőek be.

 

A beruházás során 2 db, egyenként 40,5 m magasságú folyóparti megfigyelő torony kiépítésére került sor a Duna jobb és bal partján, közvetlenül a folyóparton. A megfigyelő tornyokra hőkamerát, radart, nappali kamerát, lézeres távolságmérőt és mikrohullámú kommunikációs eszközöket telepítettek, amelyek a Mohácsi Vízi Határátkelőhelyen lévő központtal kommunikálnak.

A vízi határátkelőhely objektumán belül lett kialakítva a komplett felhasználói munkaállomás, ahol az adatok fogadása és feldolgozása zajlik a nap 24 órájában.

Európai Támogatások Osztály


Kapcsolódó oldalak