Határrendészeti szervek reagálóképességének fejlesztése a külső határon

2015. 09. 02., sze - 15:11

A „Határrendészeti szervek reagálóképességének fejlesztése a külső határon” című projektet az Országos Rendőr- főkapitányság valósítja meg, a Külső Határok Alap 2013. évi allokációjának terhére.

Projekt azonosító: KHA/2013/3.2.3.1

Projekt címe: Határrendészeti szervek reagálóképességének fejlesztése a külső határon

Indítás: 2013. január 01.

Zárás: 2015. június 30.

Kedvezményezett: Országos Rendőr-főkapitányság

Projekt összköltsége: 2 752 834 157 Ft

Projekt státusza: lezárva

 

Projekt rövid leírása:

 

A hét éven át tartó Külső Határok Alap utolsó allokációjában végrehajtott, közel 3 milliárd forint értékű projekt méltóképpen zárja le a KHA által támogatott, a határrendészeti szolgálati ágat célzó fejlesztéseinket. A 101 db járőrautó, 99 db terepjáró, és 37 db terepjáró mikrobusz beszerzésével az amortizációs cserén túl mennyiségi és minőségi fejlesztés is megvalósul a horvát, szerb, ukrán szakasz határrendészeti gépjárműparkját érintően. Ezen túlmenően határvizeink őrizetét hivatott javítani az 8 darab különböző méretű szolgálati kisgéphajó, amelyet 2015. június 30-ig  szolgálatba állítottunk.

A projekt végrehajtásának eredményeként az ukrán, szerb és horvát határszakaszon biztosítani tudjuk a szárazföldi (közúton és terepen egyaránt) és vízi területeken a járőrök mobilitásának növelését. A térben és időben folyamatos határőrizeti feladatok végrehajtásához, a tiltott határátlépést elkövető személyek felfedéséhez, a zárási, kutatási, szállítási feladatok ellátásához elegendő, és a szükséges kiegészítőkkel felszerelt járművet tudunk biztosítani.

A projekt keretében olyan terepjáró és járőr gépjárművek (jelzetes, jelzet nélküli), jelzetes terepjáró mikrobuszok beszerzését valósítottuk meg, amelyek alkalmasak a határrendészeti feladatok kor színvonalának megfelelő módon történő ellátására. A szolgálat ellátás hatékonyságának növelése érdekében minden jármű felszerelésre került EDR (Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer) rádiókkal és ESR (Egységes Segélyhívó Rendszer) végponti eszközökkel, a jelzetes gépjárművek ezen felül EÁP (Ellenőrző Átengedő Pont) készlettel is.

2014. december 23-án Magyarország Miniszterelnöke ünnepélyes keretek között átadta a projektben beszerzett rendőri jelzetes gépjárműveket, melyeket a haszonélvező szervezeti egységek használatba vettek.

2015. április 22-én, 23-án Drávaszabolcson, illetve Hercegszántón 3 db közepes méretű kisgéphajót vehettek használatba a határrendészeti szolgálati ág képviselői. 2015. június 26-án, Mohácson, illetve 2015. június 29-én, Szegeden 3 db ESR eszközzel felszerelt járőrhajó, 2015. június 30-án, Záhonyon és Kölcsén 2 db felfújható merevaljú kisgéphajó szállítása történt meg, amellyel a projekt maradéktalanul és sikeresen teljesült.

Európai Támogatások Osztály


Kapcsolódó oldalak