Helikopterbérlés a magyar-szerb határszakasz határőrizetének megerősítésére

2015. 04. 01., sze - 10:48

Európai Uniós közvetlen Külső Határok Alap pályázati forrásból valósult meg a magyar-szerb határszakasz határőrizeti megerősítése helikopterbérlésen keresztül.

Projekt azonosító: HOME/2012/EBFX/SA/3011

Pályázat címe: "Határellenőrzés fokozása célzott rendőrségi légi támogatás alkalmazásán keresztül a magyar-szerb határszakaszon"

Projekt indítása: 2014.08.04.

Projekt tervezett zárása: 2015.02.03.

Kedvezményezett neve: Országos Rendőr-főkapitányság

Támogatás összege: 2 067 684,62 EUR

Projekt státusza: lezárult

Projekt rövid leírása:

Földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Magyarország az Európába irányuló illegális migráció fő útvonalába esik. A külső határokra nehezedő migrációs nyomás évről-évre erősödik, egyre nagyobb számban kísérelnek meg illegális migránsok az országon keresztül az Európai Unió és a schengeni térség más országaiba jutni. A rendelkezésre álló nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a görög-török határszakasz után a magyar-szerb határszakasz a schengeni térség második legaktívabb szárazföldi külső határszakasza.

Az embercsempész csoportok főként az illegális migránsok szerb területről gyalogosan történő átjuttatására, majd ezt követően a határ közeléből történő továbbszállítására specializálódtak. Ezek a bűnszervezetek a 2011. év végétől a közúti és vasúti szállításban rejlő lehetőségeket is egyre gyakrabban használják a migránsok átjuttatásában, ezért a járőrözési feladatok hatékonyabb ellátását nagymértékben támogatta a helikopter folyamatos jelenléte és alkalmazása a térségben.

A hőkamerákkal, járőrökkel végzett megfigyelés behatárolt területekre korlátozódik, amely sajnos nem minden esetben jár eredménnyel a terepviszonyok és a járőrök helyszínre érkezéséhez szükséges hosszabb idő miatt. Ugyanakkor a hőkamerával felszerelt helikoptert nem befolyásolják a terepviszonyok, illegális migránsok észlelése esetén a levegőből figyelemmel kíséri őket, és az elfogásra vezényelt járőrökkel folyamatosan közli helyzetüket, célra vezetve ezzel a járőröket. Mindemellett az ellenőrzés alá vont területek nagysága megnövekszik, és az ellenőrzés ideje jelentősen lerövidül a terepen végrehajtott járőrszolgálathoz képest, amelyet a nemzetközi tapasztalatok is alátámasztanak.

A légi támogatás az uniós ajánlásoknak megfelelően is az egyik leghatékonyabb módszer a felderítő és reagáló képesség növelésére, amely megfelelően egészíti ki és támogatja a járőrözési tevékenységet, illetve a más jellegű eszközökből álló technikai határőrizeti rendszert.

Az uniós ajánlásokat követve és lehetőségeket kihasználva, az Európai Unió Külső Határok Alapjának támogatásával, a magyar-szerb határszakasz megerősítése céljából az Országos Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalával szoros együttműködésben, 2014. augusztus 04 - 2015. február 03. között helikopterbérlésre irányuló, a "Határellenőrzés fokozása célzott rendőrségi légi támogatás alkalmazásán keresztül a magyar-szerb határszakaszon" HOME/2012/EBFX/SA/3011 elnevezést viselő projektet hajtott végre.

A FLY4LESS Légiszolgáltató Kft-től hat hónapra bérelt AIRBUS HELICOPTER AS355F2-es típusú helikopter a mai kor követelményeinek mindenben eleget tevő technikai felszereltséggel, kereső - kutató és éjjellátó berendezésekkel rendelkezett. A bérlet ideje alatt a helikopteren szolgálatot ellátó rendőri állomány, helikoptervezetők, operátorok és mérnökök típusátképzése is sikeresen megtörtént. A képzésre fordított időszak után a közvetlen határrendészeti feladatok végrehajtásának kiinduló pontja minden esetben a 2012/3.2.2 "Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség fejlesztése Helikopterbázis kiépítésével" című projekt eredményeként megvalósult Bácska helikopterbázis volt.

A projekt végrehajtása során, helikopteres észlelés alapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén összességében 12 esetben 114 fő, míg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 29 esetben 457 fő tekintetében került felfedésre jogellenes cselekmény.
A projektben elért eredményeket értékelve megállapítható, hogy az eredetileg kitűzött pályázati célok maradéktalanul teljesültek.

 


Kapcsolódó oldalak