Nagyhódos közúti határátkelőhely tervezése

2015. 10. 01., cs - 13:50

A „Nagyhódos közúti határátkelőhely tervezése” című projektet az Országos Rendőr- főkapitányság valósította meg, a Külső Határok Alap 2013. évi allokációjának terhére.

Projekt azonosító: KHA/2013/3.1.4

Projekt címe: Nagyhódos közúti határátkelőhely tervezése

Indítás: 2014. december 3.

Zárás: 2015. június 30.

Projekt eredménye: A tervezett építési beruházásból a tervezési munka első része, a környezetvédelmi engedélyeztetés, vázlattervek és értékbecslési dokumentáció elkészítése valósult meg.

Kedvezményezett: Országos Rendőr-főkapitányság

Projekt összköltsége: 30 830 000 Ft

Projekt státusza: lezárva

         

Projekt rövid leírása:

A Magyarország és Ukrajna miniszterelnöke által 2013. március 28-án aláírt Szándéknyilatkozat – a magyar-ukrán államhatár közúti határátkelőhelyeinek átfogó fejlesztéséről – tartalmazza Nagyhódos-Nagypalád (Velyka Palad) közúti határátkelőhely létesítését.

A Nagyhódos-Nagypalád (Velyka Palad) között közúti határátkelőhely létesítéséről és az ehhez kapcsolódó egyéb feladatokról szóló 1075/2014. (II. 19.) Korm. határozattal Magyarország Kormánya kinyilvánította egyetértését a határátkelőhely létesítésével kapcsolatosan, illetve felhívta valamennyi illetékes minisztert az annak megnyitásával kapcsolatos feladatok végrehajtására.

          

Nagyhódos közúti határátkelőhely létesítése, megnyitása a helyi lakosok mindennapjait könnyítheti, hiszen egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a csengeri és a garbolci kis térség lakossága és a vele szemközti ukrán terület (elsősorban a Túrháti települések és azon belül Nagyhódos és Fertősalmás falvak) lakosságának - családi, kulturális, társadalmi, önkormányzati stb.- kapcsolattartását. A település lakóinak jelenleg 40 kilométeres kerülőutat kell megtenniük ahhoz, hogy a szomszédos, ukrán oldalon lévő településre átutazhassanak.

A projekt hatásaként az ukrán határszakaszon lévő határátkelőhelyek kihasználtsága arányosabbá válhat, és a szomszédos határátkelőhelyek tehermentesítéséhez is hozzájárul a létesítés, hiszen alternatív útvonalat biztosíthat az utazóközönség számára.

           

Nagyhódos-Nagypalád a határátkelőhely létesítéséhez szükséges előkészítése, előzetes vizsgálati dokumentáció (környezetvédelmi engedélyeztetés), vázlattervek és értékbecslési dokumentáció elkészítése valósult meg.

A projektet a Kormány „Az Országos Rendőr-főkapitányság által megvalósításra kerülő egyes fejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről” szóló 32/2015. (II.25.) Korm. rendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

A vázlattervek az alapját képezik az Európai Unió 2014-2020-as pénzügyi periódusában szereplő Belső Biztonsági Alap keretében benyújtott pályázati javaslatnak, amely a beruházás további elemeinek – az engedélyezési tervek elkészítése, az építési engedélyezés, a kiviteli tervek elkészítése, valamint a kivitelezés – megvalósítását célozza meg.


Kapcsolódó oldalak