Röszke-Horgos Közúti Határátkelőhely újranyitása

2015. 08. 19., sze - 10:08

A „Röszke-Horgos Közúti Határátkelőhely újranyitása” megnevezésű projektek az Országos Rendőr-főkapitányság mint konzorciumvezetőa NAV-val és Magyar Közút Nzrt-vel valósítja meg a Külső Határok Alapja 2013. évi allokációjának terhére.

Projekt azonosító: KHA/2013/3.1.1.

Projekt címe: Röszke-Horgos Közúti Határátkelőhely újranyitása

Kezdés: 2013. január 01.

Befejezés: 2015. június 30.

Kedvezményezett: Országos Rendőr-főkapitányság

Projekt összköltsége: 517 784 581 Ft, ebből Kedvezményezett által biztosított önrész: 109 854 426 Ft

Projekt státusza: lezárult

Projekt rövid leírása:

A projekt eredményeként a régi röszkei közúti határátkelőhely belépő oldalán, az elsődleges vizsgálati helyen be- és kilépő oldalon is két-két utasforgalmi sáv kerül kialakításra úgy, hogy az ellenőrzés iránya megfordítható lesz, igény esetén négy-négy sávon biztosítva a ki- vagy belépést.

Jelen fejlesztés megvalósításával Magyarország a 2012. évi IV. törvénnyel kihirdetett a Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya között a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló Megállapodásban vállalt határátkelőhely nyitási kötelezettség teljesítésének is eleget tesz.

Az újranyitáskor tehát a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely alkalmas lesz az autópályáról letiltott, valamint a nemzetközi személygépjármű forgalom ellenőrzésére (elsődleges és másodlagos vizsgálat), illetve hatósági feladatok (előállítás, visszafordítás stb.) biztosítására is.

A régi határátkelőhely tehermentesítő szerepe nem csak a hatékonyabb határellenőrzést, de egyúttal a nemzetközi utasforgalom érdekeit is szolgálja. A határátkelőhely újbóli megnyitása elősegíti továbbá a határmenti kétoldalú kapcsolatok ápolását (elsősorban a határon túl élő magyarokra gondolva).

Műszaki átadás-átvétel vége: 2015. június 30.

A határátkelőhelyet 2015. július 31-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter adta át ünnepélyesen.


Kapcsolódó oldalak