Balesetmentesen a nyári szünetben is

2020. 06. 12., p - 14:24
Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Rövidesen elkezdődik a várva várt vakáció, amelynek balesetmentes eltöltésében a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság is szeretne a gyerekek, valamint szüleik segítségére lenni.

A szünet beköszöntével általában jelentősen megnő a gyalog vagy kerékpáron önállóan közlekedő gyermekek száma. Ilyenkor kiemelten fontos felhívni a figyelmüket a közlekedés veszélyeire, a szabályok betartására.

Úttesten gyalogosan átkelni csak a jelzőlámpa zöld jelzésekor szabad, ahol nincs a gyalogosok forgalmát irányító fényjelző készülék, ott csak a járda meghosszabbított vonalában, valamint szabályos körülnézést követően szabad átkelni. Fokozott figyelmet kell fordítani az átkelésre a vasúti átjárónál, hiszen a közeledő vonat a nagy súlya és sebessége miatt nem tud hirtelen megállni.

A gyalogosok és a kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői. A biztonságos kerékpáros közlekedés érdekében soha ne induljanak útnak a kötelező tartozékok nélkül, amelyek a következők:

  • könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés,
  • két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezet, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
  • hangjelző berendezés, amely csak csengőhangot adhat,
  • egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa,
  • egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpa,
  • elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő, és
  • legalább az első keréken, legalább 2 darab, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma).

Fontos, hogy kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, a kétkerekű kerékpárok a kerékpárutat vagy a gyalog- és kerékpárutat használhatják, az úttesten nem közlekedhetnek. Lakott területen belül csak akkor lehet kerékpáros közlekedés céljából igénybe venni a járdát, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, vagy ha azon a közlekedés egyébként is tilos. Ilyen esetben a járdán a gyalogosforgalom zavarása nélkül, legfeljebb 10 km/h sebességgel lehet közlekedni. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.

Autóbuszon utazva figyeljenek az utazási feltételek betartására! A balesetek elkerülése érdekében a figyelmeztető csengő megszólalását követően már ne próbálkozzanak a fel- vagy leszállással!

Kirándulás alkalmával fontos előre tájékozódni az úticélról, a szabadidő eltöltésére kiszemelt hely nyitva tartásáról, valamint a közlekedési lehetőségekről. Amennyiben szabadvíz vagy szabadstrand mellé mennek, mindig csak engedélyezett és kijelölt fürdőhelyen fürödjenek, és vegyék figyelembe a gyerekek vízbiztonságát, úszás-tudását is. Felhevült testtel vízbe ugrani, szeszes italtól befolyásolt, vagy bódult állapotban fürdőzni életveszélyes. Tartsák be a tiltó jelzőtáblák utasításait, és figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit.

Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, készítsék fel gyermeküket a nyári szünidőre!

Kellemes és balesetmentes vakációzást kívánunk!

„… hogy mindenki hazaérjen!”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hova tovább?

Szabálysértést, szabályszegést és bűncselekményt is megvalósított az a férfi, aki 2023. június 1-jén az M6-os autópályán közlekedett.

 

Sértetteket, szemtanúkat keresünk!

A Kaposvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének és más bűncselekmények elkövetése miatt a 14010/790/2023. bűnügyi számon eljárást folytat egy 19 éves kaposvári lakossal szemben.

 

Azonnal elfogták a miskolci útonállót

Egy hetvenöt éves nőre támadt rá egy harminckét éves férfi Miskolcon. A rablást egy férfi is látta, aki követte a menekülő támadót, így támogatva a rendőrök munkáját, akik a helyszín közelében elfogták a tettest.

 

A fel nem adott csomag ára

Soha nem adta fel az internetes hirdetésekben vásárolt eszközöket egy három tagú banda, ezzel számos sértettől csaltak ki pénzt országszerte. A szegedi rendőrök elfogták őket.

 

Felderítették

Teljes egészében megtérülhet annak a sértettnek a kára, akinek otthonából több millió forint készpénzt lopott el az elkövető.