Fókuszban a diák kerékpárosok

2023. 10. 06., p - 10:49
Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Bringaellenőrzés a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság szervezésében.

A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság rendészeti és bűnmegelőzési munkatársai 2023. október első hetében több helyi általános iskolában az őszi–téli közlekedésre átállás kapcsán ellenőrizték a tanulók biciklijét.

A kollégák először a kötelező tartozékok meglétét ellenőrizték, majd megvizsgálták, a bringa működőképes-e. A gyermekek lelkesen vettek részt a programban. Az egyenruhások nagy örömére a kerékpárok nagyobb hányadát jól felszerelték, és ellátták kötelező tartozékokkal. A rendőrök kiadványt is átadtak a gyerekeknek, amely a bicikli kötelező tartozékait és a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályait mutatja be.

A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat, ezért a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

  • Csak olyan kerékpárral vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyeket felszereltek a kötelező tartozékokkal!
  • Fordítsanak kiemelt figyelmet a látás és a láthatóság szerepére! A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező kocsik fényszórói megnehezítik a közlekedést, ami nagyobb odafigyelést vár el a járművezetőktől. A gépkocsivezetők a nem megfelelően kivilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre.
  • Biciklivel éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha azt megfelelően kivilágítják.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.
  • Biciklivel alapvetően az úttesten kell haladni. Amennyiben az út mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és bicikliút, akkor azon kell haladni. Kivételes esetben lehetőség nyílik arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen helyzet, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz a minősége nem teszi lehetővé a közlekedést biciklivel.
  • Bizonyos körülmények között megengedett személy szállítása kerékpáron, viszont szigorú szabály vonatkozik a szállítás módjára és arra, hogy hány éves személy vihet mást. Kétkerekű kerékpáron kizárólag pótülésen (biciklire szerelhető gyermekülés) lehet a járművet nem hajtó, 10 évnél fiatalabb gyermeket szállítani. Ez esetben a kerékpárosnak legalább 16 évesnek kell lennie.

Hogy mindenki hazaérjen!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához.

 

Eltűnt Balogh Dániel Dominik

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a 14 éves fiú megtalálása érdekében.

 

Az új úton is 90 a megengedett!

A közelmúltban átadott, Tolnát és Bács-Kiskun vármegyét összekötő Tomori Pál híd közelében visszatérően ellenőrizzük a közlekedők sebességét.

 

Álmából riadt fel a rablóra

A rendőrök másfél órán belül elfogták azt a 30 éves helyi férfit, aki betört egy komlói lakásba, majd az ott lévő sértettet is bántalmazta.

 

Kapós volt a csali

Az idei évben is Magyarország egyik legnépszerűbb halastaván, a Maconkai-víztározón rendezte meg nagy érdeklődésre számot tartó horgászversenyét a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.