Hőségben is fokozott figyelemmel vezessenek!

2021. 06. 18., p - 09:04
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A következő napokban Nógrád megyében is tartós hőség várható; ilyenkor a közlekedés résztvevőinek is nagyobb figyelemre, türelemre van szüksége.

A közúti közlekedésben résztvevőket is megviseli a kánikula. Ilyen időben kockázatosabb közlekedni, mivel a hőségben a járművezetők és a gyalogosok kevésbé összeszedettek, a megszokottnál figyelmetlenebbek, a meleg miatt sok esetben türelmetlenebbek.

A közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

  • A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is megnőhet a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő növekedésében is jelentkezhet. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.
  • A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző lehet a figyelmetlen, bágyadt közlekedés; nem néznek alaposan körül, mielőtt lelépnek az úttestre.
  • Ha a járművük napos helyen parkol, indulás előtt szellőztessék át!
  • Fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot, a gépkocsiban mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital!
  • Még rövid időre se hagyják gyermeküket, kedvencünket a tűző napon vagy az árnyékban parkoló gépkocsiba zárva!
  • Felhívjuk a figyelmet arra, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön a volán mögé! Amennyiben feltétlenül szükséges elindulni, akkor csak kipihent állapotban vezessenek, álljanak meg gyakrabban pihenni, felfrissülni!

Összességében tehát a nyári forróság idején, ha tehetjük a kora reggeli órákban induljunk útnak, kerüljük el a legmelegebb órákban való elindulást! A sebességhatárokat, a követési távolságot minden esetben tartsuk be, a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól óvakodjunk!

 

…hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Finn módszerrel ellenőriztek

A közlekedésbiztonsági akció során a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök 11 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból.

 

Megyei közgyűlési elismerések

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének és rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesének tevékenységét is elismerték.

 

Pakson tartottak értekezletet

Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumot szerveztek a városi rendőrkapitányságon, melyre a környék településeinek, valamint a körzetben működő szervezetek vezetői is meghívást kaptak.