Így közlekedjen zivataros időben

2021. 08. 15., v - 23:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Több megyében várható heves zivatar, szél és akár jégeső is. A sebesség csökkentésével, több odafigyeléssel a balesetek nagyobb eséllyel elkerülhetőek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2021. augusztus 15-én 22 óra 40 perckor kiadott riasztása szerint Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyék területére heves zivatarok, szél és jégeső is várható.  

Megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek.

Az évszak egyik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely próbára teheti a gépjárművezetőket.  A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. 

Nagyon fontos, hogy zivatarban, illetve jelentős esőzés esetén, továbbá, ha az úttesten a víz nem képes elfolyni, vagy magunk előtt vízátfolyást látunk, késedelem nélkül csökkentsük le járművünk haladási sebességét, és a kormányt fogjuk stabilan, két kézzel. Ha már a jármű a nagy víztócsában halad, akkor az intenzív fékezés kerülendő, helyette alapvetően a gázelvételes, motorfékes lassítást alkalmazzuk.

Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsük a sebességünket, vagy álljunk félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassuk utunkat.

További baleset-megelőzési tanácsokat ide kattintva olvashat. 

 

..., hogy mindenki hazaérjen!

 

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újabb fogás

Egy 18 éves szerb sofőr ellen indul büntetőeljárás, aki kilenc embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Eljárás indult

A rendőrök nyomozás keretében vizsgálják a Balaton Sound könnyűzenei fesztivál óriáskerekén történt baleset körülményeit.

 

Elfogás

Büntetőeljárás indul egy 58 éves grúz sofőr ellen, aki hat embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Csak kilépésre használható a Röszke közúti határátkelőhely

A kilépés gyorsítása érdekében 2022. július 2-án 7 órától 19 óráig csak a Magyarországról kilépő utasok használhatják a Röszke közúti határátkelőhelyet. A belépő forgalom itt szünetel, de az autópálya átkelőn folyamatos a beléptetés.