Köd nehezíti a közlekedést Zala megyében

2021. 02. 20., szo - 08:01
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Óvatosan haladjanak, a látótávolság jelentősen csökkent!

Sűrű ködre számítsanak a közlekedők Zala megye szinte teljes területén, a látótávolság a megye útjain jelentősen csökkent. A köd jelentősen akadályozza, szélsőséges esetben akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést. Különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan és a járművezető nem tudhatja milyen akadályok, veszélyforrások jelennek meg előtte. A ködös időszakokban többszörösére nő a balesetveszély.

Jó tanácsok a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságtól:

 

  •  A legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon óvakodjunk az eltúlzott sebességtől. A megengedett sebességhatárt soha ne lépjük túl, gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet.
  • A lassabb haladás mellett legfontosabb a követési távolság növelése. Nehéz megbecsülni a biztonságos követési távolságot köd esetén, ezért tartsunk az előttünk haladótól olyan távolságot, hogy járművünkkel annak hirtelen fékezése esetén is meg tudjunk állni.
  • Köd esetén tartózkodjunk az előzéstől! Vegyük fel a sorban haladók tempóját, megfelelő követési távolságot tartva.
  • A köd olykor foltok formájában képződik, s az egyik ködfolt követheti a másikat. Általános magatartás, hogy az egyik ködfoltból kihaladva, a láthatósági feltételek hirtelen javulása esetén a járművezetők gyorsítanak, s a korábbiakhoz képest jelentősen nagyobb sebességgel haladnak. Ez különösen veszélyes lehet akkor, ha egy másik ködfoltba érkezünk, mert a látótávolság hirtelen történő jelentősen csökkenése miatt nem tudhatjuk milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.
  • Ha a látási viszonyok indokolják, akkor tompított világítást helyett vagy mellett használjunk ködfényszórót, de a távolsági fényszóró használata viszont kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. Amint a ködös útszakaszról kiértünk, ne felejtsük el a ködfényszórót és a hátsó ködzárófényt lekapcsolni, mert annak indokolatlan használata elvakítja a többi közlekedőt.
  • A ködös időben történő vezetés nagyon fárasztó, ezért idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt.
  • Haladásunk során figyeljünk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, s ezzel biztonságunkat sokszorosára növeli!

Balesetmentes közlekedést kíván a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Grúz embercsempész próbálkozott Tolnában

A Paksi Autópálya Alosztály egyenruhásai az M6-os autópálya és a 631-es út csomópontjában ellenőrizték a járművet, melynek rakterében 17 illegális migránst szállított a sofőr.

 

Lezárt ügyek: A bontás rontása

A Miskolci Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amelyet azzal a férfivel szemben, aki engedély nélkül szétbontott egy autót, és emiatt veszélyes anyagok kerültek a talajba.

 

Őrizetben a halmozó

Engedély nélkül elvitt autóval balesetet okozott, ivott és a járművezetéstől is eltiltották azt a 41 éves kompolti férfit, akinek személyi szabadságát a dunakeszi rendőrök korlátozták.