Kötelező felszerelés az autóban

2020. 09. 23., sze - 09:47
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága tanácsai az eszközök beszerzésére és azok használatára.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a személygépkocsivezetők nem tudják pontosan, melyek a gépjármű kötelező felszerelései. Ezen eszközöket a 6/1990 KÖHÉM rendelet sorolja fel. Egyik ilyen a B típusú egészségügyi doboz. Figyelembe kell venni, hogy a doboz olyan eszközöket, anyagokat tartalmaz, amelyeknek a szavatossági ideje lejár, azok cseréje ezt követően szükséges. 

Az elakadásjelző háromszög is kötelező tartozéka a gépkocsinak, amelyet az elromlott jármű mögött olyan távolságra kell elhelyezni, hogy azt a többi sofőr időben észlelje, és a veszélyre felkészülhessen. A háromszöget az autópályán 250-500 méterre, lakott területen kívül egyéb úton 150-250 méterre, míg lakott területen 50-100 méterre kell kihelyezni a forgalmi sávban a gépkocsi mögé.

Ha forgalmi ok, vagy műszaki meghibásodás miatt meg kell állnunk és ki kell szállnunk a gépjárműből, akkor járművezetőkből gyalogosokká válunk, így lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között láthatósági mellény viselése kötelező!

Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy a járműből történő kiszállást követő gyors használat érdekében a mellényt az utastérben kell tartani. Minden esetben annyi láthatósági mellényt kell elhelyezni a személygépkocsiban, ahányan abban utaznak.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Párban jártak lopni

Közel tíz nap alatt több házból is lopott egy nő és egy férfi Orosházán. A nyomozók őrizetbe vették őket.

 

NE kockáztasson!

Két nap alatt két közlekedési baleset történt ittas járművezetők miatt Hajdú-Bihar megyében. Pusztán a szerencsének köszönhető, hogy egyik esetben sem történt tragédia.

 

Éber járőrök

Mezőkövesdi rendőrök észlelték, hogy tűz keletkezett egy helyi családi házban. Gyors intézkedésüknek köszönhetően nem történt tragédia.