Az élet a tét!

2023. 03. 23., cs - 13:01
Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Egy egyszerű mozdulattal a tragédia elkerülhető.

Magyarországon 47 éve kötelező a biztonsági öv használata a gépjárművekben, 1994 óta pedig a hátsó ülésen utazóknak is kötelező övet csatolni lakott területen kívül és belül egyaránt. A biztonsági öv számos közlekedési balesetben játszott életmentő szerepét jelentős számú tanulmány és statisztika igazolja, ezért is vonatkozik rá szigorú szabályozás.

A biztonsági öv használata nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a bekövetkezett baleset következményeinek mérséklésében játszik nélkülözhetetlen szerepet, sokan mégsem tartják magukra nézve érvényes szabálynak a kötelező biztonsági öv használatot. Érdemes tudni, hogy a biztonsági öv a mai napig a járművek leghatékonyabb és legfontosabb biztonsági, utasvédelmi berendezése, egyúttal minden más – a jármű belterében alkalmazott – passzív biztonsági megoldás alapja is, használatával jó eséllyel megakadályozható, hogy kizuhanjunk az autóból és az utastérben is megóvhat minket a súlyosabb sérülésektől.

Éppen ezért ne keressünk kifogásokat használatának mellőzésére! Egy pillanatnyi könnyelműség, meggondolatlanság miatt túl magas árat fizethetünk egy hátunk mögött becsatolt övért, vagy egy öv nélkül bekattintott övcsatért, amellyel az autók idegesítő jelzése ugyan kikapcsolható, de valójában magunktól vesszük el a túlélés esélyét egy előre nem látható vészhelyzet, baleset esetén.

Ne kockáztassunk!

Legyünk tudatosak és elővigyázatosak, hiszen felelősek vagyunk magunkkal, családunkkal és a közlekedés többi résztvevőjével szemben is!

…hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Jelentkezzen, ha látta!

A bicskei rendőrök közúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény szemtanúinak felkutatásában kérik a lakosság segítségét.

 

Lezárt akta: visszajárók

A Makói Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást két fiatalkorú ügyében, akik parfümöket loptak Makón.