Láss és látszódj! - így nem válsz a közlekedés áldozatává

2019. 10. 22., k - 13:35
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Idén októberben, az elmúlt 21 nap alatt 1147 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt Magyarország közútjain. Ezek közül 45 halálos kimenetelű balesetben 48 ember vesztette életet. Aki azonban részt vesz az ORFK OBB Látni és látszani kampányában, máris tett valamit a biztonsága érdekében.

A közlekedési balesetek oka ősszel jellemzően az, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A balesetekben gyerekek, fiatalok, anyák, apák, nagymamák, nagypapák, autósok, kerékpárosok, teherautósofőrök, motorosok, gyalogosok vesztették életüket. Egyikük sem úgy indult el aznap, hogy egy tragédia miatt már soha nem térhet haza. 

Minden esetben a járművezetők felelőssége, hogy a járművüket megfelelően felkészítsék az őszi-téli kritikus időszakra, valamint az is, hogy saját látásuk esetleges hiányosságairól és annak javításáról gondoskodjanak. A kampányban arra ösztönözzük a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel, és vizsgáltassák át az autójuk világító- és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék a látásukat. Mindezt térítésmentesen megtehetik a kampányhoz csatlakozott szervizekben és optikákban, valamint idén már akár egy tankolás időtartama alatt az OMV egyes benzinkútjain is.

Az akció csak akkor lehet sikeres, ha fontosságát a közlekedés minden résztvevője felismeri, és tesz is érte. A Látni és látszani 2019 – egymásért országos közlekedésbiztonsági akcióban közös ügy az országos felelősségvállalás, a felelősség egymásért. A kampány célja, hogy széles tömegek számára világossá váljon a baleset-megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és a vezetett gépjármű műszaki kondíciója elválaszthatatlan összetevői a biztonságos közlekedésnek. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2019. október 22-én kampánynyitó sajtótájékoztatót tartott az X-Meditor Kft-vel, az OMV-vel, a Magyar Optikus Ipartestülettel és a Continentallal közösen. A Látni és látszani kampány immár 7 éve hívja fel a figyelmet a látás és láthatóság kiemelt fontosságára és az egyén szerepére a baleset-megelőzésben.

Ebben az évben is a társadalmi felelősségvállalás szerepét középpontba helyezve hirdették meg a közel két hónapon át tartó (2019. október 22 - december 15.) országos akciót. A Látni és látszani kampányhoz tartozó, folyamatosan frissülő információk az esemény hivatalos weboldalán, Facebook-oldalán és a www.kreszvaltozas.hu weboldalon is megtalálhatóak.

Éljen a lehetőséggel, ezzel vigyázva magára és egymásra!

 

... hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlekedésrendészeti összefoglaló

Fejér vármegyében a rendőrök 70 közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, 9 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból, továbbá ellenőrizték passzív a biztonsági eszközök használatát és a sebességhatárok betartását is.

 

Éjszakai riasztó

A készenléti rendőrök előbb elfogták a gépkocsifeltörőt, mint ahogy az autó tulajdonosa észlelte volna a bűncselekményt.