Látni és látszani Békés megyében is

2022. 10. 19., sze - 10:25
Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Ősszel és télen a közlekedésben különösen fontos a jó látás és a láthatóság. Erre hívja fel a figyelmet a napokban indult és 2022. december 4-ig tartó országos akció. Békéscsabán optika és autószerviz, Mezőberényben optika várja az ingyenes szolgáltatás iránt érdeklődőket.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2012 óta szervezi meg ősszel a „Látni és látszani” akciót. A kezdeményezés célja a közlekedők segítése, országszerte szervizek és optikák várják díjmentes szolgáltatásokkal az érdeklődőket. Át lehet vizsgáltatni a személyautók, motorkerékpárok és egyéb járművek fényszóróit, világításait és a közlekedők ingyenes látásvizsgálaton is részt vehetnek. Az izzók elhasználódnak, illetve ha a fényszórók akár csak kicsivel is feljebb vannak állítva, akkor elvakíthatják a szembejövőket. Ha a fényszórók csak egyetlen fokkal is lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága huszadrészére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent. A szennyezett fényszóró a világítási teljesítményének legalább 30 százalékát is elveszítheti – hívják fel a figyelmet a kampány szervezői az akció weboldalán. Kiemelik, hogy a látást is érdemes évente ellenőriztetni, hogy időben kiderüljön: van-e szüksége a vizsgálaton résztvevőnek látáskorrekcióra. Az éleslátás ugyanis a biztonságos közlekedés alapfeltétele. Békés megyében 2022. december 4-ig Békéscsabán, a Magyar Autóklubnál várják a szakemberek az érdeklődőket ingyenes fényszóró-ellenőrzéssel. Emellett Békéscsabán és Mezőberényben van olyan optika, ahol díjmentes látásellenőrzésen lehet részt venni. A szervizek és üzletek listája, amely az elérhetőségeket is tartalmazza, a kampány ideje alatt bővülhet, így érdemes akár többször is megnézni a program internetes oldalát.

Látni és látszani

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Jelentkezzen, ha látta!

A bicskei rendőrök közúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény szemtanúinak felkutatásában kérik a lakosság segítségét.

 

Lezárt akta: visszajárók

A Makói Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást két fiatalkorú ügyében, akik parfümöket loptak Makón.