A bűncselekmények áldozatainak világnapja

2023. 02. 24., p - 11:53
Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Egyeztető értekezlet az Áldozatok Napján.

Az áldozatok napja alkalmából a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Debreceni Áldozatvédelmi Központ munkatársai 2023. február 23-án szakmai egyeztető értekezletet tartottak az áldozati jogok maradéktalan érvényesülése érdekében végrehajtandó feladatokról. Ezt követően a két szervezet munkatársai a debreceni Fórum bevásárló központban közös ügyfélfogadással és tájékoztató kiadványokkal várták az érdeklődőket.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap Európa számos országában – 1993 óta Magyarországon is – a Bűncselekmények Áldozatainak Napja, amikor a figyelem az áldozatokra irányul. A Rendőrség ezen a napon az áldozatok megsegítésének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

Áldozatnak nemcsak a bűncselekmény, vagy a szabálysértés természetes személy sértettjei minősülnek, hanem azok is, akik ennek közvetlen következményeként hátrányt, így különösen testi, vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, illetve vagyoni kárt szenvedtek.

Egy elszenvedett jogsértés következtében fizikai, illetve lelki sérülések, valamint anyagi nehézségek jelentkezhetnek. Ezek feldolgozásához, megoldásához sok esetben segítségre van szükség. Az áldozatsegítő szolgálatok, valamint az áldozatsegítő központok az áldozatok támogatását szolgálják. Felvilágosítást adnak a jogokról, kötelezettségekről; érzelmi támaszt nyújtanak; jogi segítséget biztosítanak. Amennyiben krízishelyzet áll fenn és azonnali pénzügyi segélyre van szükség, ennek ügyintézése az Áldozatsegítő Szolgálatnál történik.

Az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény VII. fejezete kiegészült  „Az áldozatok közvetlen elérése” címmel, amelynek célja, hogy az áldozatok és az állami áldozatsegítő szervezetek közötti kapcsolatfelvétel hatékonyabbá tételével az áldozatok minél szélesebb köre kaphasson segítséget.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Tetten ért betörő

A szombathelyi rendőrök a helyszínen elfogták azt a 41 éves férfit, aki egy gyógyszertárba tört be tegnap éjjel.

 

Lopás miatt keressük!

A székesfehérvári rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Halálos közlekedési baleset Kisújszállásnál

Egy férfi életét vesztette, továbbá hárman megsérültek, abban a közúti balesetben, ami a 4-es főúton Kisújszállás külterületén történt. A rendőrök teljes útlezárás mellett helyszínelnek.