A kábítószerek és a kiberbűnüzés ellen

2023. 05. 24., sze - 11:56
Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Kábítószermegelőzés és kiberbiztonság volt a téma a Püspökladányi Kábítószerügyi Egyeztető fórumon.

A Püspökladányi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2023. május 23-án tartotta a soron következő ülését két helyszínen, Püspökladányban és Kabán.

Az egyeztető fórum állandó résztvevői a rendőrkapitányság illetékességi területének polgármesterei, jegyzői, az oktatási intézmények vezetői, valamint a szociális szféra és a rendőrséggel együttműködő szervezetek vezetői.

A fórumok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a résztvevők megismerhessék az illetékességi terület – kábítószer-bűnözéssel kapcsolatos – bűnügyi helyzetét, egyeztethessék a kérdéskörrel kapcsolatos tapasztalataikat, illetve kijelölhessék a megelőzéssel kapcsolatos irányokat.

A szervezők rendezvényeket minden esetben olyan előadásokkal, programokkal próbálják színesíteni, amelyek a meghívottak téma iránti érzékenyítését hívatottak szolgálni.

Ennek megfelelően a fenti napon a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai, a „Szer, ami megváltoztat” című bűnmegelőzési programjuk keretében tartottak előadást a résztvevőknek. A Lingvai Péter r. őrmester és Szarvas Erika r. őrmester prezentációja azért is volt figyelemfelhívó és nem „hétköznapi”, mert ők voltak annak 2020. évben történő rendőri intézkedésnek a végrehajtói, amikor is egy tudatmódosító szer befolyása alatt álló férfi – ellenszegülve a rendőri intézkedésnek –  életveszélyesen megkéselte a Lingvai Péter őrmestert.

Az előadók saját tapasztalataikon keresztül hívták fel a figyelmet a kábítószer-fogyasztás megelőzése érdekében a résztvevő szervezetek együttműködésének szükségességére.

A rendezvények második napirendi pontja az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzésével kapcsolatos figyelem felhívás volt, tekintettel arra, hogy a digitalizáció fejlődése, az online ügyintézés, vásárlás és pénzügyi tranzakciók elterjedése révén egyre hangsúlyosabban jelennek meg a kiber-térben elkövetett bűncselekmények.

Előzményként meg kell említeni, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság közös összefogást kezdeményezett a Magyar Bankszövetséggel, a Magyar Nemzeti Bankkal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetével. Ennek eredményeként indult a „KiberPajzs” program a lakosság digitális biztonsága és az online felhasználói tudatosságának növelése érdekében.

A kampány célja az állampolgárok figyelmének felhívása azokra a veszélyekre, bűnelkövetői módszerekre, amelyek által könnyen válhat bárki online csalás áldozatává.

Az előadó külön kiemelte azokat a lehetőségeket, amelyekkel a résztvevő szociális szféra munkatársai segíteni tudják az online bűncselekmények áldozatává válás megelőzését.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szemtanukat keres a rendőrség

A rendőrök a lakosság segítségét kérik egy hivatalos személy elleni erőszak, és közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatott eljárás ügyében.

 

Több, mint diákcsíny!

Egy felvétel került a soltvadkerti rendőrök birtokába, amin az látszódott, hogy egy fiatal fiút bántalmaztak és megaláztak a társai.

 

Lezárult a nyomozás

Egy 19 éves lány halt meg tavaly áprilisban, miután az autó, amiben utazott, busznak csapódott Csepelen. Az autó vezetője akkor is eltiltás hatálya alatt állt.

 

Késsel fenyegette volt párját

A megalapozott gyanú szerint egy jászladányi férfi az éjszaka közepén, késsel a kezében, megjelent volt párja házánál és pénzt követelt tőle. Nyomatékot adva követelésének, megöléssel fenyegette a sértettet.