Bemutatták a Tudástárat és SOS Kapitányt

2019. 12. 05., cs - 14:57
Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és társszervei egy évvel ezelőtt hívták életre a "112 - Tudd, hogy segíthess!" programot. A projektzáró ünnepségen a szakemberek bemutatták az elmúlt időszakban végzett munkát, illetve azt a közös kiadványt, mely a 112-es szervezetek legfontosabb tudnivalóit tartalmazza. A Tudástár ismertetése mellett nevet kapott a projekt emblematikus figurája is.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon 2019. december 5-én tartották a projektzáró ünnepséget. A főkapitányság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, valamint a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete tavaly ősszel hívta életre az egyedülálló "112 - Tudd, hogy segíthess!" programot. A közös cél az volt, hogy olyan szórakoztató módon elsajátítható, összetett tudást adjon, melynek birtokában vészhelyzet esetén a gyermekek mernek és tudnak segítséget kérni, illetve szakszerű segítséget nyújtani. Ennek érdekében a négy szervezet fontos, adott esetben életmentő ismereteket tartalmazó oktatási anyagot állított össze. A Tudástár megírása során felhasználták az elmúlt egy évben a gyermekek által készített rajzokat, a közös versenyekről, és megtartott élménynapról készített fotókat is.

A rendezvény másik fontos eseménye a program kabalájának névadása volt. Az erről szóló pályázatra csaknem százötven ötlet érkezett, így a zsűrinek nehéz dolga volt, több különdíjat is odaítéltek.

A zsűri különdíjjal jutalmazta

- a Nagymágocsi Hunyadi János Általános Iskolát,

- Kertes Dorkát és Gurdon Lajost, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tanulóit,

- Elek Dánielt, a Szegedi Tisza-Parti Általános Iskola 1. osztályos tanulóját,

- Vidovics Ferencet, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tanulóját,

- Juhász Kendrát, a Földeáki Návay Lajos Általános Iskola diákját,

- Puskás Szilviát, a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumból,

- Erdei Dzsenifert, a Nagymágocsi Hunyadi János Általános Iskolából,

- Pálka Hanna, a Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulóját,

- Rapi Zsoltot, Szegedi Klúg Péter Általános Iskola diákját,

- Kardos Mirkót, a Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskolából,

- Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1.b osztályát,

- a Csongrádi Batsányi János Gimnázium 6. f osztályát,

- a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola 4. c osztályát,

- Nagy Martint, a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóját.

Harmadik helyen végzett Mester-Tóth Olivér, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. Második helyezett lett Révész Nikolett Eszter a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. Az első helyezettnek járó elismerést pedig az SOS Kapitány névötletet beküldő Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola 5. a osztálya vehette át.

A támogató szervezetek által felajánlott ajándékok mellett a Mikulás is vendége volt a rendezvénynek, aki szintén nem érkezett üres kézzel.

A program megvalósulását a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa tette lehetővé. A közös elképzelés megvalósulását a Szegedi Tankerületi Központ, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete is támogatta.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset-megelőzési céllal

A kiemelt baleseti okokra visszavezethető szabálysértések és szabályszegések, valamint a balesetek megelőzése érdekében ellenőriztek fokozottan a szentendrei rendőrök.

 

Földön, levegőben

Öt napon át tartó közlekedésrendészeti akciót bonyolítottak le a ceglédi rendőrök. A szervezett ellenőrzés-sorozatban 218 szabálytalankodó sofőrt szűrtek ki.

 

Végiglopta az éjszakát

Négy bűncselekményt követett el néhány órán belül egy férfi Tatabányán. A rendőröknek köszönhetően többre már nem volt alkalma, ugyanis elfogták és őrizetbe vették.

 

Kapott az alkalmon

Slusszkulcsot talált egy komáromi parkolóban egy férfi. Ő azonban ahelyett, hogy a tulajdonost kereste volna meg, inkább a hozzá tartozó autót kutatta fel, amit aztán el is vitt.

 

Teljes útlezárás az M5-ös autópályán

Két kamion és egy kisteherautó ütközött Lajosmizse térségében, a Budapest felé vezető oldalon. A helyszínelés és műszaki mentés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták a sztrádát.