Csalások az elmúlt napokból…

2020. 01. 15., sze - 15:05
Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Fogadják meg a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait!

Az elmúlt egy hét alatt több személy tett feljelentést az Egri Rendőrkapitányságon különböző típusú csalásokról.

A legendák rendkívül változatosak, két esetben rontás levétel ígéretével csalták ki pénzét, ékszereit a kiszemelt áldozatoknak. Az egyik sértettet Eger belvárosában szólította le két ismeretlen nő, akik azt mondták neki, hogy látják rajta milyen problémái vannak, elátkozták, és leveszik róla a rontást. A másik esetnél az egri asszony a lakásába engedte be az idegeneket.

Nagyon fontos tudatosítani a következő szabályokat:

  • Ne álljanak szóba idegenekkel! Ne adjanak át nekik pénzt, egyéb értéket, bármit ígérjenek is cserébe!
  • Ha ilyen ajánlatot kapnak, azonnal értesítsék hozzátartozójukat, kérjenek segítséget a rendőrségtől a 112-es segélyhívó számon!
  • Ha nagyon csábító az ajánlat, akkor se legyenek egyedül az üzlet megkötésekor! Hívják el segítségül a hozzátartozójukat, barátot, megbízható ismerőst!
  • Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak!
  • Ne engedjenek be ismeretlen személyeket a házukba, udvarukba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek!
  • Bármilyen váratlan helyzetben hívják közvetlen hozzátartozójukat, más, megbízható felnőttet, vagy a rendőrséget! Bátran kérjenek segítséget!

Továbbá, a szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűnözésen belül egyre gyakrabban fordulnak elő a telekommunikációs eszközök felhasználásával és az interneten elkövetett bűncselekmények, amelyek célja az áldozat pénzének és/vagy személyes adatainak megszerzése.

Távközlési szolgáltatók, vagy szerencsejáték szervezésével foglalkozó cég nevében üzenő csalók gyakran állítják azt, hogy áldozatuk nagy összeget  nyert valamilyen játékon. A nyeremény átvételének feltételéül azonban vagy valamilyen kezelési vagy regisztrációs költség, vagy egy feltöltőkártyás telefon egyenlegének feltöltését szabják.

A napokban ismeretlen személy hívott fel egy egri nőt, akivel a telefonáló közölte, hogy pénzt nyert, de előbb a megadott számlaszámra el kell utalnia az összeget, a nyereményt csak azt követően fogják jóváírni. A sértett az utalást követően természetesen nem kapta meg az ígért ajándékot.

  • Egy ilyen váratlan nyeremény legyen mindig gyanús! Soha ne adják meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adataikat (PIN kód, számlaszám, jelszó, bankkártya adatok)! Amennyiben ilyen hívást kapnak, jegyezzék fel annak időpontját, kérjék el a hívó elérhetőségét vagy kérjenek későbbi visszahívást! Ez idő alatt a szolgáltatók ügyfélszolgálatán célszerű leellenőrizni a hívást. Tegyenek bejelentést a rendőrségen!

Előfordult olyan eset is, hogy a telefonáló hivatalos személynek adta ki magát, és azt állította, hogy tartozása van a hívott félnek, akinek a megadott névre és bankszámlaszámra pénzt kell utalnia, mert ellenkező esetben lefoglalják tőle az ingóságait. A nő azonnal eleget tett az utasításnak.

  • Felhívjuk a figyelmet, hogy a telefonon kapott utasításokat ne hajtsák végre! Ellenőrizzék le a hívás valóságtartalmát! Soha ne utaljanak előre pénzt ismeretleneknek!

Az internetes csalások továbbra is jellemzőek. Leggyakoribb elkövetési módja, hogy nem létező árut próbálnak a vevőnek eladni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel vagy akár a teljes összeggel együtt. Legutóbb egy egri lakos tett feljelentést, miszerint egy járművet akart venni, és előlegként átutalta a megbeszélt összeget, de azt követően az eladóval már nem tudta felvenni a kapcsolatot.

A megelőzés érdekében kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat!

  • Magánszemélytől történő vásárlás esetén soha ne utalják el a vételárat, vagy annak egy részét előre! A megrendelés előtt célszerű a hirdetést lementeni a számítógépükre, mivel, ha később – amikor az áru megérkezik – a „csomagban” nem az van, ami az ajánlatban szerepelt, könnyebb annak bizonyítása, hogy mire fizették ki az adott vételárat. A legjobb megoldás a személyes átvétel, de ha ez nem lehetséges, akkor az utánvétel lehetőségét kérjék.
  • Mivel internetes vásárlás esetén az eladó és a vevő nem találkozik egymással, a vevő a fizetést megelőzően nem látja a terméket. E tény miatt az internetről történő vásárlásokkor mindig kellő körültekintéssel kell eljárni!

Ha úgy érzik, minden óvintézkedés ellenére becsapták, megkárosították, tegyenek feljelentést a rendőrségen, vagy telefonon a 112-es segélyhívó számon!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

De igen, ők is tettesek!

A nyomozás adatai szerint a terézvárosi luxusbolt-betörésben legalább négyen vettek részt. Két feltételezett elkövetőt a budapesti rendőrök már a bűncselekmény napján elfogtak, társaikat keresik.

 

Se pénz, se termék

Online piactéren hirdetett egy egyeki férfi olyan termékeket, amik sosem voltak a birtokában. A karcagi rendőrök a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként hallgatták ki.