Digitális higiénia

2020. 10. 13., k - 10:12
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Ezzel a névvel indít hat héten át tartó kampányt az Interpol az online bűnözés visszaszorítása érdekében.

A kampány 2020. október 5-e és november 15-e között tart, és minden héten egy-egy újabb kapcsolódó témát dolgoz fel. Az Interpol kezdeményezéséhez a magyar rendőrség is csatlakozott. A cél az, hogy tudatosítsa ennek a bűnözési módszernek a megelőzési technikáit. A hathetes akció témakörei az adathalászat, zsarolóvírusok, szexuális bűncselekmények, üzleti e-mailekkel való visszaélések, kriptovaluták jogszerűtlen megszerzése és a gyermekek ellen elkövetett online bűncselekmények.

Az első hét tanácsai:

1. Kiberbiztonsági ellenőrzőlista

  • Ne nyisson meg gyanús fájlt és csatolmányt, azonnal törölje azokat!
  • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fájljairól online és offline tárhelyre is!
  • Erősítse meg az otthoni hálózatot!
  • Folyamatosan frissítse a szoftverét!
  • Használjon erős jelszavakat!
  • Közösségimédia-fiókjaihoz használjon kétfaktoros hitelesítést!
  • Ellenőrizze az adatvédelmi és a biztonsági beállításokat!

2. Telefonos csalás módszere

A trükkös csalások egyik példája a telefonon elkövetett csalás. Ilyenkor általában a hívó fél egy adott cég képviselőjeként vagy kormánytisztviselőként mutatkozik be, és fizetésre szólítja fel a hívott felet. Az adathalászat során a sértett látszólag egy adott banktól, e-kereskedelmi cégtől, kormányhivataltól kap e-mailt. Az ebben található csatolmány vagy link olyan rosszindulatú vírust tartalmaz, amely személyes adatok megadását és kifizetését kéri.

3. Gondolkodjon, mielőtt kattint!

Az adathalászathoz alkalmazott e-mailek és csalárd weboldalak első pillantásra legálisnak tűnnek. A kiberbűnözők vagyonokat próbálnak szerezni Öntől. Az adathalászat bárhol jelen lehet. Soha ne kattintson ismeretlen linkre!

Maradjon éber!

Maradjon szkeptikus!

Maradjon biztonságban!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

1+4

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen az 50 éves ukrán sofőr ellen, aki négy embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Frissített

A tegnap esti, M5 autópályán történt, halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset körülményeit pontosították a helyszíni szemle adatai.

 

Végállomás

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 29 éves moldáv sofőr ellen, aki hat embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Zéró tolerancia

Éjszakai ellenőrzés mérlege Óbudán: 51 járművezetőből öt bizonyult ittasnak, egy kábítószer hatása alatt állt.