Eladásra hirdeti? Akkor ne fizessen!

2023. 08. 14., h - 12:12
Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Ha nem vásárolni, hanem eladni kíván, akkor is az online csalók hálójába kerülhet.

Az utóbbi napokban több hasonló csalás is történt Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, épp ezért a bűnmegelőzési szakemberek az elkövetők módszereire kívánják ráirányítani a figyelmet.

Egy szolnoki férfi eladásra hirdette meg iPod készülékét. Hamarosan egy érdeklődő is akadt, aki chaten vette fel vele a kapcsolatot. A vevő futárszolgálattal történő szállítást kért, majd egy e-mailt küldött a hirdetőnek, amelyben a futárszolgálat logója is szerepelt. A hirdető az üzenetben leírtak szerint, különböző hitelesítéseket végzett és megadta bankkártyája adatait, majd észlelte, hogy a bankszámlájáról nagyobb mennyiségű készpénzt utaltak át.

Egy 26 éves jászberényi hölgy is hasonlóan járt. Ő egy táskát szeretett volna eladni, amelyet az egyik közösségi média piacterén akart eladásra kínálni. A vevő hamarosan jelentkezett is, és azt írta, csomagküldő szolgálattal kéri a terméket. Az idegen a hirdető e-mail címére küldött egy linket.  A sértett erre rákattintott, majd megadta a különféle banki adatait a felugró ablakokban.

Egy 27 éves fegyverneki, egy 32 éves jászberényi és egy 28 éves törökszentmiklósi lakos is a csalók áldozatává vált. Ők egy adásvételre létrehozott applikáción hirdették meg az eladni kívánt termékeiket. A vevőnek jelentkező csaló ezekben az esetekben is csomagszállító céggel kívánta megkapni az árut, e-mail üzenetet küldött a hirdetőknek, akik az abban lévő linkre kattintva, a megnyíló honlapon megadták a banki adataikat. Csak később vették észre, hogy a bankszámlájukról nagyobb összeget elutaltak.

Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, amelyekről itt bővebben olvashatnak! Ismerjék fel a csalók módszereit!

Ha eladásra kínálnak bármilyen terméket, legyenek óvatosak! Ne kattintsanak az idegentől érkező levélben lévő linkre, pláne, ha az olyan oldalra visz, ahol a banki adataikat kell megadni! A vevőnek egyedül a bankszámlaszámukra lehet szüksége, hogy kiegyenlítse a tartozását!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rács mögött

A ráckevei rendőrök elfogták, a bíróság letartóztatta azt a 21 éves férfit, aki rövid idő leforgása alatt 16 helyre tört be.

 

Mentések a viharban

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai július 22-én öt esetben hét személyt mentettek ki a tóból.

 

Csapatmunkával mentettek életet

Végzetes lépésre szánta el magát egy fiatal férfi Zalaegerszegen. Civilekkel közösen sikerült megakadályozni, hogy tragédia történjen.

 

Dühében gyújtogatott, még aznap elfogták

Senkitől nem tudott cigarettát kérni, ezért felgyújtotta egy trafik zárt, műanyag ajtaját egy férfi Magyarbánhegyesen. A rendőrök hamar kiderítették, ki volt a rongáló, és vádemelést javasolnak ellene.

 

Lakásbetörő őrizetben

A törökszentmiklósi rendőrök őrizetbe vettek egy 24 éves férfit, aki az elmúlt hónapokban 10 bűncselekményt követett el Fegyverneken, zömmel lakásbetöréseket.