Halló, Nagyi!

2020. 06. 19., p - 13:52
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Ismét próbálkoznak az unokázós csalók Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Az elmúlt napokban újra próbálkoztak az unokázós csalók Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Szerencsére a kiszemelt áldozatoknak gyanús lett a hívás, és azonnal jelentették a rendőrségre.

A csaló a hívott fél unokájának adta ki magát a telefonban, és arra hivatkozva, hogy balesetet szenvedett próbált meg pénzt szerezni áldozataitól. Az eddigi információink szerint az idősek nem dőltek be a hazugságnak, felismerték a csalást.

Hogy a továbbiakban se legyenek áldozatok, kérjük, fogadják meg tanácsainkat:

  • Soha ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, hogy valóban az Ön hozzátartozójáról van-e szó!
  • Ellenőrizze a hívás tartalmát! Hívja fel azt a személyt – az Ön által ismert telefonszámán –, akire hivatkozva telefonáltak! Amennyiben nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, akkor próbáljon kapcsolatot teremteni valamelyik közeli hozzátartozójával, ismerősével, és rajta keresztül tisztázza a történteket!
  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánéletükről, mert ezeket az információkat az elkövetők felhasználhatják!
  • Szóljanak ismerőseiknek, szomszédjuknak, hogy a csalóknak milyen módszerei vannak! Minél többen tudnak az „unokázós” csalásról, annál nagyobb az esélye, hogy a csalók eredménytelenül próbálkoznak.

Amennyiben továbbra is kétségei vannak a hívás valódiságát illetően vagy a hívás tartalma valótlannak bizonyul, értesítse a rendőrséget a 112 központi segélyhívó számon!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam