Halló! Önnek több megkezdett utalása van!

2021. 07. 06., k - 09:01
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Telefonos csalókra hívja fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ahogy arra már korábban is felhívtuk a figyelmet, a csalók újabb módszerei között megfigyelhető, hogy banki alkalmazottnak kiadva magukat hívják fel a kiszemelt áldozatot. A csalárd szándékú emberek Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt napokban Tiszaföldváron is Mezőtúron is sikeresen próbálkoztak.

A sértettek arról számoltak be, hogy napközben kaptak egy telefonhívást, amelyben a vonal túlsó végén lévő személy banki alkalmazottként mutatkozott be. A hívó azt állította, hogy a sértett számláján gyanús tranzakciókat, nagyobb összegű, vagy épp több apróbb megkezdett utalást lát. Megkérdezte a gyanútlan áldozatot, hogy ő indította-e az átutalásokat, és mivel a válasz rendre „nem” volt, arról győzte meg a számlatulajdonost, hogy előbb jóvá kell hagynia ezeket, csak utána van mód a tranzakciók tiltására.

Hogy hihetőbbé tegyék a hívást, a csalók attól sem riadtak vissza, hogy úgy tegyenek, mintha egy kollégájukhoz, vagy épp kolléganőjükhöz kapcsolnák a hívott felet, akit persze megkértek, hogy kövesse az elhangzó utasításokat.

Ne dőljön be a csalóknak! Kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

  • Ha úgy tűnik, hogy a bankjától telefonhívást kap, mindenképp ellenőrizze le a telefonszámot!
  • Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy megkezdett utalásai vannak, amelyeket jóvá kellene hagyni!
  • Ne hagyjon jóvá semmilyen tranzakciót, amelyet nem Ön indított!
  • Ne adja ki telefonon keresztül a bankkártyája adatait! (bankkártya száma, lejárati idő, CVC kód). A bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat!
  • Ha SMS formájában kap megerősítő kódot, azt ne adja ki a vonalban lévő ismeretlennek!

Amennyiben hasonló hívást kap, illetve ha efféle hívás során adatait átadta, haladéktalanul jelezze az esetet az érintett pénzintézetnek! Ha kára keletkezett, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón számon, vagy személyesen a rendőrségen!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopni akartak, őrizetbe kerültek

Három férfi próbált meg rézkábeleket elvinni egy békéscsabai telephelyről. A cég biztonsági kameráinak képét figyelő diszpécser azonban látta, mit csinálnak. Hívta a rendőröket, akik a helyszínen elfogták a férfiakat és két segítőjüket.

 

Keressük a tettest!

Az ismeretlen elkövető csavarokat és lemezalátéteket szerelt ki a sínek talpfájából a Dejtár és Ipolyvece közötti vasútvonalon.