Így kerülheti el, hogy csalás áldozatává váljon

2020. 11. 27., p - 15:32
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A közelmúltban hazánkban is megszaporodtak a kriptovaluta-befektetési lehetőségeket kínáló csalások.

Az elkövetők különböző online hirdetési felületeken osztanak meg rendkívüli hozamokat ígérő befektetési lehetőségről szóló hirdetéseket jellemzően híres magyar közéleti személyiségek arcképét ábrázolva azt a látszatot keltve, hogy ezek a személyek is befektettek a kihagyhatatlan ajánlatba.  

A csalások közös pontja jellemzően az, hogy egy kezdeti – relatíve alacsony – összeg befektetését kérik (a leggyakrabban 250 euró értékben), amely azonban folyamatosan emelkedhet a befektető (a sértett) fizetési hajlandóságának függvényében. Az elkövetők sokszor hamis cikkeket is közzé tesznek az interneten, mellyel megpróbálják hitelesebbé tenni a kriptovalutás befektetési formákat. Fontos azonban tudni, hogy a hivatkozott automatikus kriptovaluta-kereskedő rendszerek nem léteznek, így ilyenekbe érdemben befektetni sem lehetséges. Bár a különböző elkövetések során a befektetést kínáló alkalmazás-csomag elnevezése is változó lehet, legtöbbször a bitcoin-loophole angol kifejezésre hivatkoznak, melyet a szoftver kihasznál, ezáltal hatalmas összegekre tehet szert a felhasználó. Szintén fontos információ, hogy a bitcoin loophole nemlétező jelenség, így befektetési formának is alkalmatlan.

 

Az ilyen típusú kiberbűncselekmények megelőzésére és felderítésére nagy hangsúlyt fektet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya. A következő néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető, hogy Ön is sértetté váljon.

 

  • Ellenőrizze a hirdetések nyelvezetét, hiszen az sokszor helytelen magyar kifejezésekkel tűzdelt, automatikus fordítóprogrammal generált sablon szöveg. 
  • A befektetés előtt mindenképpen érdemes internetes keresésekkel tájékozódni az adott szolgáltatásról, hiszen a korábbi károsultak bejegyzései segíthetnek abban, hogy ne Ön váljon a következő sértetté.
  • A közéleti szereplők, ismert személyek általában nem reklámoznak befektetési formákat.
  • Ha egy szolgáltatás feltűnően nagy hozamot ígér, úgy érdemes gyanúval közeledni felé, hiszen ebben az esetben a bankok is ilyen eszközökbe fektetnének.
  • A hamis profilokban, értékelésekben, véleményekben, hivatalosnak tűnő iratok tartalmában sem szabad feltétel nélkül megbízni, hiszen sokszor ezeket a csalók maguk hozzák létre illetve teszik közzé.
  • Nem jogszerű, amennyiben a befektetési szolgáltató aránytalan kezelési költséget kér azért, hogy a pénzéhez jusson.
  • A befektetések során ne adják meg személyes adataikat az interneten, ne küldjenek illetéktelen személyeknek okmánymásolatokat, illetve ne adjanak távoli hozzáférést számítógépükhöz!
  • Amennyiben a szolgáltató további pénzt kér azért, hogy a már befektetett pénzt visszautalja, semmiképpen se teljesítsen további kifizetéseket, hanem jelezze ezt az illetékes rendvédelmi szerveknek!

 

Amennyiben már befektetett ilyen szolgáltatásba, és annak üzemeltetői kérése ellenére sem utalják vissza pénzét, forduljon az illetékes rendőri szervhez!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bírósági eljárást is vonhat maga után

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonhét ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év harmincnyolcadik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Mínusz két autótolvaj

A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot. A gyanúsítottakat azóta letartóztatta a bíróság.

 

Mentés a Dunából

Egy járókelő és a budapesti vízirendőrök gyors segítsége ezúttal is életet mentett.