Internetes csalások

2019. 10. 30., sze - 10:35
Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az online kereskedelem a csalók számára határtalan lehetőséget kínál. A Szolnoki Rendőrkapitányság figyelemfelhívással él a lakosság felé.

A csalók tevékenysége a fizetés körüli csalásoktól, a hamisított termékek árusításán át egészen az orgazdaságig terjedhet. Az internetes csalások legjellemzőbb elkövetési módja, hogy nem létező árut próbálnak a vevőnek eladni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel vagy akár a teljes összeggel együtt.

Gyakran gyanútlan internetes vásárlókat csapnak be azzal, hogy nem a megrendelt áru vagy nem olyan minőségű áru érkezik meg, mint amit megvásárolni szerettek volna. Azonban olyan esetek is előfordulnak, amikor egyáltalán nem érkezik meg a kívánt termék.

Ha nem akar Ön is hasonló helyzetbe kerülni, lehetőség szerint személyesen fizesse ki, illetve vegye át az aukciós oldalakon vásárolt termékeket. Ha ez nagy távolság miatt nem megoldható, vásároljon olyan oldalakról, ahol utána nézhet az eladónak vagy ellenőrizze létezését, megbízhatóságát oly módon, hogy keresse meg a közösségi portálokon vagy akár az internetes keresők egyikében.

Nem mindenki használja csaló szándékkal az internetet, azonban fő az óvatosság és biztonság, mellyel megakadályozhatjuk, hogy megkárosítsanak bennünket!


Néhány alapvető biztonsági óvintézkedés betartásával elkerülhető az áldozattá válás:  

- Mindig csak megbízható online kereskedőoldalról, aukciós weboldalról vásároljon!

- A terméket kínáló kereskedő leellenőrizhető több forrásból is! Nézzen utána ezeknek, kérjen elérhetőségeket, referenciákat!

- Soha ne utaljon előre pénzt ismeretleneknek!

- Ha lehetőség van rá, akkor válassza az utánvételes megoldást!

- Lehetőleg vásárlás előtt győződjön meg személyesen is a termék állapotáról, megfelelő működéséről!

- Nézzen utána a megvásárolni kívánt terméknek, annak milyen hibái lehetnek, mire kell ügyelnie mielőtt megvenné! Elektronikus eszköznél rendelkezik-e hazai szervizháttérrel, alkatrészbázissal!  

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Halmozta a közlekedési jogsértéseket

A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene.

 

Forró nyomon

Egy órán belül elfogták a dorogi rendőrök azt a férfit, aki egy tokodi családi házba akart betörni.

 

Teljes útlezárás az M43-as autópályán

Pályakarbantartási munkálatok és műszaki mentés miatt teljes szélességében lezárták az M43-as autópálya Makó felé vezető oldalát Maroslele közelében, ahol tegnap halálos baleset történt.

 

Meglopta a munkatársát

A férfi és ismerőse közel 1,5 millió forint készpénzt és arany ékszert lopott. A debreceni rendőrök befejezték a nyomozást.