Jobban vigyázzunk lakásunk biztonságára

2023. 03. 20., h - 13:46
Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az elmúlt napokban Egerből és környékéről több bejelentés is érkezett betörés, besurranás miatt.

Az elmúlt napokban Egerből és környékéről több bejelentés is érkezett lakásbetörésről, illetve besurranásról.

Sok ember rémálma, hogy egyszer arra ér haza, hogy betörő járt az otthonában és értékei, megtakarított pénze eltűnt, de hajlamosak vagyunk azt gondolni, velünk ez nem történhet meg, pedig bárki válhat bűncselekmény áldozatává.

Azt is tudomásul kell venni, hogy lakásunk védelméért elsősorban magunk tehetünk a legtöbbet. Ahhoz, hogy elkerüljük a nem várt betörést, ajánlott megismerni a lehetséges biztonsági megoldásokat, és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Lakásbetörések megelőzésére:

  • A lakást, a kaput, azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátása, de könnyen behatolhatnak rajta (teraszajtó, folyosóra nyíló ablak, ajtó) akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak!
  • Idegeneket ne engedjenek be a lakásba!
  • Érdemes nyitott szemmel járni és megfigyelni a lakókörnyezetben zajló eseményeket, például, ha idegenek jelennek meg és gyanúsan viselkednek lehetséges, hogy  terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a  lehetőségeket a lopás elkövetéséhez.
  • Ha hosszabb távollétre készül, feltétlenül értesítsen rokont, vagy ismerőst, akiben megbízhat, és távollétéről lehetőleg ne tájékoztassa a nagyvilágot az interneten keresztül!
  • Ne tartson otthon nagy összegű készpénzt, és egyéb értékeit zárja el pénzkazettába, és semmiképpen ne hagyja könnyen megszerezhető helyen, illetve ne vegye elő idegen előtt.
  • A lakást és értékeit javasoljuk biztosítás kötésével is védeni.

Besurranások megelőzésére:

A besurranáskor az elkövetők a lakásokba, házakba benyitogatva és belépve, amilyen gyorsan csak lehet, minél több értéket magukhoz vesznek, és sietve, lehetőleg észrevétlenül távoznak a zsákmánnyal. A cselekményt gyorsan hajtják végre, annál is inkább, mivel nagyobb a lebukás veszélye, mint a betörésnél, ahol a lakók biztosan nem tartózkodnak otthon.

Mit tehetünk:

  • Lehetőleg mindig tartsa zárva a bejárati ajtaját, földszinti ablakait, kapuját, és melléképületét akkor is, ha otthon tartózkodik, vagy csak rövid időszakra távozik. Az ajtókulcsait ne hagyja elérhető helyen, például villanyóra szekrényben, virágcserép, vagy lábtörlő alatt.
  • Szellőztetéskor is legyen óvatos! Ne hagyja őrizetlen azt a helyiséget, melynek ablakát nyitva hagyta, mert egy perc alatt bemászhat a tolvaj. Szereltessen redőnyt, ablakaira, melyek a házba való bejutást gátolhatják.
  • A bejárati ajtóra érdemes széles látószögű optikai kitekintőt tetetni, és belülről biztonsági lánccal ellátni, így idegenek megjelenése esetén biztonságosan szem előtt lehetnek az ajtó előtt állók.
  • Amennyiben tetten ért egy besurranó tolvajt mérlegelje a helyzetet, gondolja át szembe száll-e vele, mivel a dolog megtartása vagy a menekülés érdekében a jogsértő személy erőszakot is alkalmazhat. Mérlegelés közben érdemes közvetlen segítséget hívni.

Ha betörést észlel fontos, hogy haladéktalanul tegyen bejelentést a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, adjon meg minden információt a hatóság részére, és működjön közre az elkövetők elfogása érdekében. Továbbá a rendőrség kiérkezéséig ne változtasson meg semmit, mert az esetleg rögzítésre alkalmas nyomokat megsemmisítheti, ezzel megnehezítheti a nyomozást.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen az éjszakai rongálók

A Bajai Rendőrkapitányság munkatársai néhány órán belül beazonosították és elfogták azt a két fiatalt, akik festékszóró spray-vel összefirkáltak több gépjárművet, ingatlant, villanyoszlopot és közterületi burkolatot a hétvégén Szeremlén.

 

Szemtanúkat keresünk!

Kérjük, segítsenek az történtek tisztázásában a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának!

 

Rendőrkézen a betörő

Szerszámgépeket lopott egy felújítás alatt álló ingatlanból egy férfi Szentesen. A rendőrök rövid időn belül elfogták.