Ki van a profil mögött?

2022. 02. 14., h - 06:00
Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Ne dőljön be a „romantikus” online csalóknak! Fogadja meg tanácsainkat!

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi időben több eset is előfordult, amikor a csalók a közösségi oldalon kezdeményeztek beszélgetést, majd kicsalták a sértett pénzét.

Az elkövetői módszerek hasonlóak: kiszemelik az egyedül élő, elvált, vagy épp özvegy áldozatot, bizalmába férkőznek, chat formájában beszélgetést kezdeményeznek. A személyes találkozást mellőzve, napokon, heteken vagy akár hónapokon keresztül építik a kapcsolatot.

Gyakran azt mondják, hogy külföldön élnek, vagy a feladataik külszolgálatra szólítják őket, amelynek részleteiről természetesen sejtelmesen hallgatnak. Ha egy pár napra megszakítják a beszélgetést, azt általában a munkakörükhöz kapcsolódó teendőikkel magyarázzák. Gyakorta fordul elő, hogy azt állítják, nemsokára Magyarországra költöznek – olykor a repülőjegyről még képet is küldenek – és a levelezgetést személyes találkozó, vagy akár összeköltözés, esetleg házasságkötés fogja követni, amelyre azonban már nem kerül sor.

Csupán egy név – amely épp úgy lehet magyar, mint külföldi – és egy profilkép. Ennyi mögé rejtőzik a csaló, aki mindent elkövet, hogy a másik félben a magáról felépített képet megerősítse. Gyakran fotókat is küld, amelyek beleillenek az általa felvázolt mesébe, azonban a személyes találkozást mindenképp elkerüli.  

Az egyik szokásos történet szerint a csaló vagyonos embernek tünteti fel magát. Bizalma jeléül megtakarított pénzét, vagy egy értékes csomagot kíván eljuttatni futárral a kiszemelthez. Megadja az ál-futárszolgálat e-mail címét, illetve megszerzi az áldozatét. A szállítmány költségeit rendszerint már a sértett fizeti, aki hamarosan kapja az újabb értesítést arról, hogy a csomagot feltartóztatták a vámon, és további pénzre, újabb utalásra van szükség, hogy a hatóságok eltekintsenek annak átvizsgálásától, lefoglalásától. Annak érdekében, hogy kicsikarják a kért összeget, felhívják a figyelmét, hogy a csomagokon az ő neve, lakcíme van feltüntetve, és az illegális küldemény miatt a hatóságok vele szemben fognak eljárni, így akár börtönbe is kerülhet.

Egy másik módszer szerint, a csaló a már kialakított bizalmi helyzetben az áldozat együttérzésére, vagy épp segítőkészségére igyekszik alapozni Az ismeretlen ismerős azt állítja, hogy kórházba került és az egészségügyi kezelésére, gyógyszerre, élelmiszerre vagy épp a hazautazásához kellene anyagi segítség. Ígéretet tesz, hogy a későbbiekben megadja a kölcsönt, de ez elmarad.

Annak érdekében, hogy elkerülje az áldozattá válás, fogadja meg a tanácsainkat:

  • Nem tudhatja biztosan, hogy ki van a profil mögött! Ezt mindig vegye figyelembe!
  • Közösségi oldalán megjelenő adatai között ne szerepeltesse családi állapotát! Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról!
  • Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne személyes találkozót vagy tartózkodik attól, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek!
  • Akit nem ismer személyesen, annak ne küldjön pénzt, ne adjon ki információt anyagi helyzetéről!
  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól!
  • Ne osszon meg olyan információkat és ne küldjön olyan fotókat magáról, amivel később megzsarolhatják!
  • Legyen gyanús, ha valaki arra kéri önt, hogy ne beszéljen másnak az önök kapcsolatáról!
  • Mielőtt személyesen találkozik valakivel, mondja el a családjának és a barátainak, hová megy! 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrt zaklattak

A rendőrök elfogták azt a két pécsi férfit, akik szidalmaztak és fenyegettek egy szolgálaton kívüli rendőrt.

 

Fókuszban az ittas sofőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonhat ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év tizenegyedik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.