KiberPajzsot kovácsolnak a pénzügyi fogyasztók védelmére, a digitális bűnözők ellen

2022. 11. 07., h - 13:39
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A digitális pénzügyi bűnözők ma elsősorban a fogyasztók érzelmi manipulálásával, megtévesztésével támadnak. A KiberPajzs résztvevői a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fognak össze.

KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött, valamint kibervédelmi edukációs és kommunikációs kampányról szóló együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Bank részéről dr. Kandrács Csaba alelnök és dr. Fömötör Barna főigazgató, a Magyar Bankszövetség nevében dr. Kovács Levente főtitkár, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot képviselve dr. Koltay András elnök, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – Nemzeti Kibervédelmi Intézettől dr. Kiss Csaba főigazgató és az Országos Rendőr-főkapitányság részéről dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány.

A projekt 2024 végéig szól, melynek keretén belül az intézmények és a piaci szereplők átfogó oktatási programot, illetve az ügyfelek digitális pénzügyi tudatosságának fejlesztése, a kiberbiztonsági kockázatok és az ellenük való védekezési lehetőségek bemutatására érdekében széleskörű, összehangolt kommunikációs kampányt indítanak.

A digitalizáció révén egyre hangsúlyosabbá válik az elektronikus pénzforgalom, ezzel párhuzamosan pedig – miközben a hazai pénzügyi rendszer európai összevetésben is rendkívül biztonságosnak számít – az azon keresztül megfigyelhető sikeres visszaélések száma és aránya is növekszik. A bűnözők célja elsősorban nem a pénzügyi intézmények, illetve infrastruktúra támadása, hanem a fogyasztók megtévesztése, melynek egyik leggyakoribb módszere az érzelmi manipulálás.

A projekt kiemelt figyelmet fordít a fokozottan kiszolgáltatott társadalmi csoportokra, így a fiatalokra és idősekre, de a fogyasztók mellett megelőző jellegű üzeneteket fogalmaz meg a kis- és középvállalati, illetve az egyéb céges ügyfelek felé is. Ennek érdekében egységes arculatú, egyszerű üzenetekkel mutatják be a főbb csalási formákat, az adathalászat különböző változatait, a hamis banki hívásokat vagy sms-eket, az ál banki weboldalakat, a hamis tranzakció jóváhagyatási módozatokat, a csaló befektetési vagy egyéb online ajánlatokat, illetve a közösségi médiát eszközül használó személyesadat-lopásokat.  

Az első kampány novemberben indul, ennek során három olyan „mindennapi példakép” személyiség birkózik meg a kiber-térben a pénzügyi kockázatokkal, akiknek élethelyzete hasonlít a legtöbb magyarországi digitális pénzügyi fogyasztóéhoz.

A KiberPajzs program szervezői bíznak benne, hogy az ügyfelek, a hatósági és piaci szereplők együtt „golyóálló” védelmet alkotnak a digitális bűnözőkkel szemben.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Éjszakai riasztó

A készenléti rendőrök előbb elfogták a gépkocsifeltörőt, mint ahogy az autó tulajdonosa észlelte volna a bűncselekményt.

 

Jelentkezzen, ha látta a balesetet!

A székesfehérvári rendőrök egy közúti közlekedési baleset részesének és szemtanúinak felkutatásában kérik a lakosság segítségét.

 

Emberölés miatt körözték

Emberölés bűntett elkövetése miatt körözött férfit fogtak el a rendőrök Röszke Autópálya Határátkelőhelyen.

 

Pedig épp csak 18

Két békés jászárokszállási lakost rabolt ki egy férfi. A jászsági nyomozók őrizetbe vették az agresszív fiatalt.

 

Sólyalopás

Egy kunszentmártoni férfi úgy gondolta, hogy egy csónakszállító utánfutó ellopásából tesz szert pénzre. El is kezdte az eszköz átalakítását, azonban befejezni már nem tudta, mert a helyi nyomozók elfogták.