Közösen az idősek védelméért

2023. 06. 16., p - 09:05
Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam-és Jogtudományi Karával szoros együttműködésben prevenciós konferencia-sorozatot indított, amelynek immáron negyedik, zárórendezvényét tartották meg 2023. június 15-én az egyetemen „Idősen is jogtudatosan” címmel.

Az időskorúak az áldozattá válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb korcsoport, az átlagnál sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak. Egészségi és fizikai állapotuk, jellemzően magányos életvitelük, valamint segítőkészségük, és hiszékenységük miatt kevésbé képesek a bűncselekmények elleni védekezésre. Gyakran válnak csalók, tolvajok, és betörők áldozataivá, sérelmükre jellemzően személy és vagyon elleni jogsértéseket követnek el. A bűnmegelőzési szakterület a megelőzés minden lehetséges eszközével igyekszik fellépni az időseket érintő bűncselekmények megelőzése, és visszaszorítása érdekében.

A június 15-én megrendezett esemény célja az volt, hogy a szakemberek iránymutatásai alapján az idősek maguk is felismerjék a korcsoportra leselkedő veszélyeket, az áldozattá válás valós kockázatát, és megismerkedjenek az elkerülés, valamint a megelőzés eszközeivel, módszereivel.

Fontos, cél volt továbbá, hogy a korosztály a mindennapi életben is használható információkat kapjon az áldozattá válás megelőzésével kapcsolatban, valamint a segítségkérés lehetőségeiről.

1

Mivel a közös összefogással megvalósult – különböző témákat feldolgozó és más-más korosztályt érintő - rendezvénysorozat nagy érdeklődésre tartott számot és sikeresnek bizonyult, így a szervezők megállapodtak abban, hogy az eseménysorozatot a jövőben is folytatni fogják.

2


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ki ismeri fel?

A miskolci nyomozók a lakosság segítségét kérik egy bolti tolvaj azonosításához.

 

Kétkerekűt lopott

Lezárult a nyomozás annak a férfinak az ügyében, aki eltulajdonított Szegeden egy biciklit.

 

Elfogták

Többrendbeli kifosztás és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás a Bicskei Rendőrkapitányságon egy helyi lakossal szemben.

 

Remekeltek

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata a 2. helyen végzett az Országos Rendőr Kispályás Labdarúgó Bajnokságon. Kollégáink ezzel a sikerrel jogot nyertek a Belügyminisztérium szervei részére szervezett tornán való részvételre is.

 

Közösen ellenőriztek

A kunszentmiklósi rendőrök a közlekedési hatóság közreműködésével nézték át az autókat.