Legyen óvatos az online bankoláskor! Az interneten nem minden az, aminek látszik!

2022. 11. 23., sze - 14:19
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrség óvatosságra inti a netbankok használóit.

Egy pápai sértett 2022. november 16-án értesítette a rendőrséget rendőröket arról, hogy előző nap este be kívánt lépni a netbankjába, ám ehhez nem a bank telefonos applikációját használta, hanem beírta a böngészőbe a pénzintézet nevét, majd az elsőként megjelenő linkre kattintott rá. A felugró oldalon – amely megszólalásig hasonlított a netbankja kezdőlapjához – megadta a felhasználói nevét és jelszavát, majd a szokott telefonszámról megkapta a belépéshez szükséges kódot is, ám arra a megnyitott oldal nem reagált. Fél óra múlva viszont értesítést kapott arról, hogy akaratán kívül valaki 100 ezer forint utalást indított az elkülönített számlájáról.

A Pápai Rendőrkapitányság csalás vétségelkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen elkövető ellen, aki a sértett netbankjához megszólalásig hasonlító adathalász felületet hozott létre, amelynek segítségével megszerezte a hölgy netbankjához szükséges belépési adatait és az elkülönített számlához is hozzáférve megkárosította az asszonyt.

A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség azt kéri a bankszámla-tulajdonosoktól, hogy amennyiben netbankon keresztül intézik a pénzügyeiket, úgy használják a bank telefonkészülékekre letölthető netbank-applikációját, és ne a böngészőbe beírva nyissák meg a netbankot. A csalók sajnos nem csak a pénzintézetek internetes oldalait tudják lemásolni, de a telefonszámukkal is vissza tudnak élni.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget vagy tegyen bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Felelsz vagy mersz!

A monori rendőrök befejeztek egy 2020-as büntetőügyet, amiben a gyanú szerint tinédzserek bújtak egy kamuprofil mögé, amin keresztül pornográf felvételeket kértek a sértettől. Később közzétették az interneten.