Legyen tudatos online vásárló, eladó és csomagküldő!

2020. 11. 10., k - 14:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Ismerje meg az EUROPOL figyelemfelhívó kampányát az online kereskedelemmel kapcsolatos csalások ellen.

 

Az E-commerce 2020 nemzetközi akció célja az online csalások, illetve az ezt megelőző illegális kártyaadatszerzések lehetőségének visszaszorítása, amely – közvetve vagy közvetlenül – a vásárlókat, a kereskedőket, a csomagküldő szolgálatokat és a pénzintézeteket egyformán sújtja. Az ezek elleni fellépés közös érdek, ezért a magyar rendőrség is csatlakozott az akcióhoz.

A figyelemfelkeltő kampány során 16 ország bűnüldöző szervei fogtak össze annak érdekében, hogy megakadályozzák az online kereskedelemben a bűncselekmények elkövetését.

 

A kampányról, annak tartalmáról, az akció eredményeiről és az e-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények megelőzését szolgáló üzenetekről a rendőrség a Magyar Bankszövetséggel és Nemzeti Kibervédelmi Intézettel közösen 2020. november 10-én tartott sajtótájékoztatót.

Darázs-Horváth Zsófia rendőr százados, a Készenléti Rendőrség szakértő munkatársa kiemelte, hogy az online termékvásárlási csalások során – az elkövetési trendek jellegére tekintettel – a nyomozások eredményességéhez elengedhetetlenül szükséges az állami és a magánszektor szoros együttműködése, valamint a nemzetközi együttműködés.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese, tájékoztatója során a 2021 januárjától az online vásárlásoknál kötelező erős ügyfélhitelesítés bevezetésére hívta fel a figyelmet, valamint elmondta, hogy az internetes vásárlások biztonsága terén Magyarország kimagaslóan jól teljesít: a 2019-ben lebonyolított 146,8 millió internetes vásárlás esetén 1 millió tranzakcióból csupán 33 volt netes csalással érintett. Ez a kedvező eredmény azonban csak az ügyfelek óvatos és tudatos magatartásával tartható fenn.

Bor Olivér nemzetbiztonsági százados, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense tájékoztatója során kiemelte, hogy az online csalók egyre kifinomultabb módszerekkel szedik rá áldozataikat, ezért fontos, hogy az év ezen időszakában fokozottan figyeljünk online tevékenységeinkre, különösen a vásárlások során. Az egy hete lezárult Európai Kiberbiztonsági Hónap mottója is erre utalt: Gondolkodj, mielőtt kattintasz!

 

Az online kereskedelem, a bankkártyás fizetés és utalás terjedésével és népszerűségével a téma természetesen évről-évre aktuálisabb. Az idei évben jellemzővé vált a járványügyi helyzet miatt az online rendelés, kiszállítás, nem készpénzes fizetés előtérbe kerülése, ez azonban az ünnepek közeledtével még nagyobb teret hódít majd a kereskedelmi szektorban.

Ha vásárlóként

 • nem akar bűncselekmény (csalás vagy az adatainak jogosulatlan megszerzése) áldozatává válni;
 • áldozattá vált, és kártérítést venne igénybe (bankkártyás fizetés esetén erre van lehetőség);
 • sértetté vált és szeretne segíteni az elkövető azonosításában:

Ajánljuk figyelmébe az online vásárlás 11 aranyszabályát

 1. Vásároljon megbízható forrásból!
 2. Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről!
 3. Gondolja át kétszer, mielőtt fizet!
 4. Használjon bankkártyát, amikor online vásárol!
 5. Ellenőrizze, hogy a vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!
 6. Ne küldjön pénzt ismeretlen személynek!
 7. Ne küldje el bankkártya-adatait e-mailen vagy lefotózva!
 8. Ha nem vásárol, ne adja meg a kártyaadatait!
 9. Ellenőrizze a weboldal fizetési biztonságát!
 10. Győződjön meg az adatátvitel biztonságáról!
 11. Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

 

Ha eladóként az online felületeken biztonságosan és nyugodt lelkiismerettel akar értékesíteni, akkor az alábbi 5 tanácsot érdemes megfogadnia:

 1. Ismerje termékét!
 2. Ismerje ügyfelét!
 3. Alkalmazzon biztonságos fizetési módszert!
 4. Használjon megbízható házhozszállítási rendszert!
 5. Tartsa biztonságban az adatokat!

És amit a fentiekhez át kell gondolnia:

1. vállalkozása felkészítése

2. védekezésének megalapozása

3. a biztonságos eladás és bevétel feltételei

4. a segítségkérés lehetőségei

 

Ne váljon csomag-strómanná!

Az interneten újabb csábító munkalehetőség terjed, amivel sokakat megtéveszthetnek, ezért a kampány az erre való figyelemfelhívásra is kiterjed. A bűnözők álláshirdetésnek álcázva tévesztik meg a munkakeresőket. A munka egyszerűnek tűnik, a megbízó nevére érkezett csomagot át kell venni, majd továbbküldeni egy megadott címre. A könnyű pénzkereseti lehetőség azonban bűncselekményt rejthet, a jóhiszemű álláskereső általa bűnözők strómanjává, ezáltal bűntársukká válik.

 

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet kapcsolódó kisfilmjét ide kattintva tekintheti meg.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem emlékszik rá, hogy jutott haza

Gyanúsítottként hallgattak ki a tamási rendőrök egy dúzsi férfit, aki egy Hertelend-pusztai telephelyről elkötött rakodógéppel próbált hazajutni.

 

Senkiét, egy rendőrét se!

Nem rongálható senki tulajdona büntetlenül. Egy váci nyomozót is választott áldozatai közé egy 29 éves váci férfi - a sértett kollégái elfogták.

 

Egyedi kombináció

Virágláda-, és kameratolvajok azonosításához kérnek segítséget a dunakeszi nyomozók.

 

Pozitív értéket jelzett a szonda

Debrecen külterületén történt anyagi káros baleset vasárnap reggel. Az egyik sofőrnél jelzett a szonda, a rendőrök eljárást indítottak vele szemben.