Ne dőljön be a csaló tűzifaárusoknak!

2022. 08. 25., cs - 07:34
Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Fogadja meg a Nógrád megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Hamarosan beköszönt a fűtési szezon és a legtöbben már beszerezték a téli tüzelőt. A korábbi évekhez képest idén többen tervezik a szilárd tüzelésű berendezések üzembeállítását, amely miatt megnövekedett a kereslet a tűzifa, a fa- és papírbrikett, valamint a széntermékek iránt. Ebben az időszakban gyakori, hogy megjelennek az úgynevezett házaló kereskedők is, akik házról-házra járva, elsősorban az idős, egyedül élőket próbálják meg becsapni különböző kedvezményeket ígérve. Előfordulhat olyan eset is, hogy a vételárat, vagy a vételár egy részét előre elkérik a csalók későbbi szállítást ígérve, azonban tényleges kiszállításra a későbbiekben már nem kerül sor.

Favásárlás kapcsán különbséget kell tenni az erdei köbméter és az úgynevezett normál köbméter között is. Vásárlás előtt a legfontosabb a mennyiség kérdésének tisztázása, illetve javasolt tájékozódni a tüzelőanyag aktuális áráról az erdészeteknél, valamint a nagyobb TÜZÉP telepeken. A csalók az árusítás során is ezt a kétfajta térfogat mértékegységet használják (erdészeti és normál köbmétert), amely eltérő mennyiséget jelöl, így jelentős árkülönbség lehet a kettő között.

Hogyan kerülheti el, hogy tűzifával csalók áldozatává váljon?

  • Soha ne fizessen előre!

 

  • Lehetőség szerint a régi, megszokott, illetve ellenőrzött telephelyekről vásárolja meg a téli tüzelőt!  Célszerű csak számlaképes eladótól vásárolni. Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját!

 

  • A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjön meg annak eredetéről, mennyiségéről, ha szükséges, kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet!

 

  • Ne fogadjon el pontatlan, kétes árajánlatot: például 50 ezer forint/kocsi. Beszéljék meg a köbméterenkénti egységárat, hogy össze tudják hasonlítani más ajánlatokkal. Tisztázza a mértékegységet, hogy ki milyen köbméterben számol (normál köbméter vagy erdei köbméter). Már előre állapodjanak meg abban, hogy lesznek-e egyéb (fűrészelési, hasítási, szállítási) költségek!

 

  • Ha házaló faárustól vásárolnak, mindenképpen írják fel a gépkocsi rendszámát és lehetőség szerint a vásárlás lebonyolításához kérjenek segítséget egy tapasztaltabb, hozzáértő ismerőstől, szomszédtól.

 

  • A fizetést illetően a legbiztonságosabb megoldás, ha a kialkudott vételárat előre kiszámolják, és az áru átvételekor maguknál tartják.

 

  • Legyenek óvatosak! Az udvarukon az árust ne hagyják felügyelet nélkül és a házukba soha ne engedjék be!

 

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset-megelőzési céllal

A kiemelt baleseti okokra visszavezethető szabálysértések és szabályszegések, valamint a balesetek megelőzése érdekében ellenőriztek fokozottan a szentendrei rendőrök.

 

Földön, levegőben

Öt napon át tartó közlekedésrendészeti akciót bonyolítottak le a ceglédi rendőrök. A szervezett ellenőrzés-sorozatban 218 szabálytalankodó sofőrt szűrtek ki.

 

Végiglopta az éjszakát

Négy bűncselekményt követett el néhány órán belül egy férfi Tatabányán. A rendőröknek köszönhetően többre már nem volt alkalma, ugyanis elfogták és őrizetbe vették.

 

Kapott az alkalmon

Slusszkulcsot talált egy komáromi parkolóban egy férfi. Ő azonban ahelyett, hogy a tulajdonost kereste volna meg, inkább a hozzá tartozó autót kutatta fel, amit aztán el is vitt.

 

Teljes útlezárás az M5-ös autópályán

Két kamion és egy kisteherautó ütközött Lajosmizse térségében, a Budapest felé vezető oldalon. A helyszínelés és műszaki mentés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták a sztrádát.