Ne dőljünk be egy jól hangzó hirdetésnek!

2022. 08. 25., cs - 09:01
Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Lassan közeleg a fűtési idény, egyre aktívabbak a tűzifát áruló csalók.

Egy 59 éves iregszemcsei nő tett bejelentést, hogy augusztus közepén egy internetes oldalon rendelt egy hirdetőtől 11 köbméter akác tűzifát. Megállapodtak a vételárban és a szállítás idejében is. A megbeszélt napon meg is érkezett a bejelentőhöz a fát szállító teherautó és vele két ismeretlen férfi. Lepakolták a rakományt, átvették a korábban megbeszélt pénzösszeget és anélkül távoztak, hogy számlát adtak volna.

Az a későbbiek során derült ki, hogy a megbeszéltnél jóval kevesebb fát vittek a nőnek és nem is olyan tüzelőt, mint amilyent megrendelt.

Ezt követően a hirdető elérhetetlenné vált, a sértetett körülbelül 150 000 Ft kár érte.

Az ügyben a Tamási Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetése miatt büntetőeljárást kezdeményezett.

 Néhány jótanács - a teljesség igénye nélkül - a hasonló esetek elkerülése érdekében:

-          Még a vásárlás előtt tájékozódjunk az éppen aktuális tűzifa árakról! Az állami erdészetek honlapjairól napra kész információkat szerezhetünk ezzel kapcsolatban.

-          Csak megbízható tulajdonostól, kereskedőtől (pl.: erdészet, erdőtulajdonos, őstermelő, hivatalos fakereskedő) vásároljunk!

-       Minden esetben előre beszéljük meg az eladóval a megvásárolni kívánt tűzifa fajtáját, mennyiségét (hány köbméter, erdei köbméter, esetleg mázsa) és vételárát,  valamint a kiszállítás idejét, módját!

-          Lehetőség szerint szerezzük be az eladó és a szállító elérhetőségeit, ha tudunk, ismerőseinktől szerezzünk be róluk referenciákat!

-          Aki nem ismeri a fafajokat és/vagy nem ért a kiszállított mennyiség felméréséhez, esetleges „megsaccolásához”, az inkább kérjen meg egy hozzáértő embert, hogy legyen ott a rakomány érkezésekor! Nézze meg, hogy olyan tűzifát szállítottak-e ki, mint amilyent a vevő megrendelt és ha szükségesnek tartja, akkor mérje is fel annak mennyiségét.

-          Mindig kérjünk részletes számlát a megvásárolt fáról!  Kézzel firkált irományt ne fogadjunk el senkitől és azt sem, hogy „majd utólag küldjük a számlát”!

-          Ha a vevő, vagy a segítője nincs megelégedve a fa minőségével (nem azt kapta, amit rendelt), vagy mennyiségével, akkor a szállítónak ne engedje lerakodni a szállítmányt, szükség esetén kérjen rendőri intézkedést!

-          Számunkra ismeretlen szállító esetén mindig írjuk fel vagy jegyezzük meg az általa használt jármű rendszámát, színét, típusát, egyedi sajátosságait! Jegyezzük meg a kiszállítást végző emberek számát és kinézetét!

 Abban az esetben, ha mégis megtörténik a baj és csalás áldozatává válunk, minél előbb kérjünk rendőri segítséget! Ne kezdjen senki magánakcióba a vételár visszaszerzése érdekében, mert előfordulhat, hogy azzal ő maga is bűncselekményt (pl. önbíráskodás) követ el!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Holttestet találtak Szegeden

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei egy holttestet találtak Szegeden. A nyomozók vizsgálják az eset körülményeit.