Tegyünk közösen a biztonságos adventi időszakért

2022. 12. 01., cs - 08:55
Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság hasznos tanácsai a bűncselekmények megelőzésére.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság is rendszeres jelenléttel biztosítja az adventi készülődést.

Az év végi ünnepek közeledtével az üzletekben, az áruházakban, a piacokon, a tömegközlekedési eszközökön jelentősen megnövekszik a forgalom, és a zsebtolvajok is várják a tömeget, amely megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy egy-egy gyors mozdulattal pénzt vagy értéktárgyakat vegyenek el más táskájából, zsebéből.

Jelentősen csökkenthető azonban az áldozattá válás kockázata a legalapvetőbb óvintézkedések betartásával.

A zseblopások megelőzése érdekében javasoljuk:

A pénzt, bankkártyát, iratokat olyan helyen tárolja, ahol a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például kabát belső zsebében. A kézitáskát tartsa mindig zárva, tömegben lehetőség szerint szorítsa a karja alá, érintetlenségét többször ellenőrizze.

Soha ne tegyen pénztárcát, kézitáskát a bevásárlókocsiba, vagy a kosár tetejére!

Csak annyi pénzt vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges!

Még jobban figyeljen, ha tömegben tartózkodik! Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le a pénztárcát vagy kézitáskát a pultra!

Az áru próbálásakor se hagyja csomagjait, télikabátját őrizetlenül!

Mindig csak annyi csomagot vigyen magával, amennyire képes odafigyelni!

A PIN kódot ne írja rá a bankkártyára és ne tárolja azzal együtt! Ha a kódot nem tudja megjegyezni, olyan helyre írja fel, ami a kártyával együtt nem tűnhet el! Amennyiben ellopták a bankkártyáját, azonnal tiltassa le!

Ha tetten érik a zsebtolvajt, hangosan kérjenek segítséget, és azonnal hívják a rendőrséget az ingyenes hívható 112-es segélyhívó számon!

 

Az adventi időszakban is népszerű online vásárlások alkalmával mindig tartsa szem előtt:

Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.

Azon weboldalak esetében, melyek nevében elírás, vagy hiba található, legyen gyanakvó.

Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezelje az olyan internetes eladókat, akik meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket.

Részesítse előnyben a személyes átvételt és az utánvételes fizetést.

 

Autójának biztonságára is ügyeljen!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzése közben ne feledkezzenek meg a gépjármű, illetve az abban felhalmozott ajándékok, értékek védelméről sem!

Gondosan ügyeljen arra, hogy a jármű ajtaját zárja le, valamint az ablakokat húzza fel, amikor kiszállt a kocsiból, még akkor is, ha csak rövid időre távozik. Lehetőleg ne hagyjon benne pénzt, táskát, iratokat, egyéb értéket! Az indítókulcsot mindig tartsa biztonságos helyen!

Lehetőség szerint kijelölt parkolóban hagyja a kocsit, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, valamint a parkolóhely forgalmas!

Ellenőrizze, hogy nem maradt-e az utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék!

Ne csak a vásárlás alkalmával, hanem a rendezvények idejére leparkolt gépjármű esetén is hasonló körültekintéssel járjon el!

Amennyiben azt tapasztalja, hogy kocsiját feltörték, ne nyúljon semmihez, hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordít az ünnepekkel összefüggő, nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel lehetünk bűncselekmény vagy egyéb jogsértés áldozatai.

A rendőrség együttműködik a különböző társadalmi és civil szervezetekkel, különösen a polgárőrség és a közterület-felügyelet munkatársaival.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a bőcsi támadókat

Még aznap azonosították, majd elfogták azokat a fiatalokat, akik rátámadtak egy idős nőre bőcsi otthonában.

 

Tanúnak érkezett, „bilincsben” távozott

Meghallgatásra idéztek a Lajosmizsei Rendőrőrsre egy 37 éves helybélit, aki késve érkezett, mivel még útközben dolga akadt: ellopta egy idős asszony pénztárcáját.

 

Oda a kéjlak

A hatvani nyomozók két férfit gyanúsítanak prostitúció elősegítésével.

 

Lezárt akta: farkasszemet nézett kifosztójával

A tetőn ereszkedett le egy társasház legfelső emeltének erkélyére egy moldáv férfi, majd kifosztotta a lakásban békésen alvó párt, azonban egyikük felriadt és megzavarta a tolvajt.

 

Figyeljünk együtt!

Békésben tavaly az elsőbbségadás elmulasztása volt a legfőbb baleseti ok. Ezért a rendőrök zebráknál, kereszteződésekben folyamatosan figyelik, betartják-e a szabályokat a járművezetők, és egyben kérik őket, hogy figyelmesen közlekedjenek.