„Áldozatvédelem és áldozatsegítés” – szakmai nap Kecskeméten

2018. 12. 04., k - 15:21
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A megyeszékhelyen az áldozatvédelemről és az áldozatsegítésben való együttműködésről cseréltek tapasztalatot a társszervek.

 

A Kecskeméti Törvényszék – a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal együttműködésével – „Áldozatvédelem és áldozatsegítés” címmel szakmai napot rendezett 2018. december 4-én a törvényszék könyvtártermében.

A rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az áldozatvédelemre. A törvényszék kezdeményezésére szervezett programon Dr. Argalás Csilla rendőr alezredes – az osztály vezetője – a  „Bevezetés a rendőrségi áldozatvédelem szabályozásába és végrehajtásába” címmel tartott előadást a törvényszék tanúgondnoki hálózatában tevékenykedők és a megjelent érdeklődők számára.

A bűnmegelőzési osztály megyei áldozatvédelmi referense, Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy az „Áldozatvédelem megvalósulása a rendőrségen” című előadásában kiemelte: a jogsértésekkel érintett állampolgárokkal elsőként a rendőri állomány kerül kapcsolatba, így lényeges az empatikus, segítő és tájékoztató jellegű szemlélet. Az előadásban hangsúlyt kaptak a rendőrség által nyújtott áldozatvédelmi közreműködés módozatai, az azt követő áldozatsegítésben való együttműködés, mely által a jelen lévő három szervezet illetékesei garanciát teremtenek az állampolgári jogok mind szélesebb érvényesüléséhez.

A szakmai napon a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálytól Dr. Kádár Géza igazságügyi osztályvezető ismertette az áldozatsegítő szolgálat útján elérhető állami kárenyhítés, jogi segítségnyújtás, és egyéb áldozatsegítési lehetőségek körét.

Az egyeztető értekezleten résztvevők tapasztalatokat cseréltek a sértetthez kapcsolódó jogok gyakorlati érvényesülésének kérdéskörében annak érdekében, hogy a bűncselekményt elszenvedett személyek társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmei enyhüljenek, megfelelő segítséget kapjanak.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A véleménynyilvánítás szabad, Budapest megbénítása továbbra sem

A korábbi szervező újra bejelentette, hogy augusztus 20-ától elfoglalná a fővárosi rakpartokat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ismét előíró-korlátozó határozatot hozott, melynek értelmében továbbra is tilos traktorokkal Budapest belvárosába vonulni vagy traktorokkal a rakpartokat elfoglalni.

 

A haza szolgálatáért

Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából több Békés megyében szolgálatot teljesítő rendőr és rendőrségi dolgozó részesült elismerésben.

 

36 év szívvel, lélekkel

Leköszönt a Békési Rendőrkapitányság vezetője, Ladányi Zoltán r. ezredes, aki hivatásos szolgálati idejének felét rendőrkapitányként töltötte.

 

Rendőrkézen a betörő

Motoros felszerelést és napozó ágyakat lopott egy csongrádi házból egy férfi, a rendőrök elfogták.